Украйна и Русия пред споразумение за мир

Руски танкове в Украйна, снимка: capital.bg

Мирно споразумение между Украйна и Русия се очаква до седмица-две. Това заяви Олексий Арестович, съветник в администрацията на украинския президент Володимир Зеленски, информира РИА Новости.

Войските ще бъдат изтеглени в най-добрия случай след седмица или две, в краен случай – до края на май, според Арестович.

След техническа пауза четвъртият преговорен кръг, воден чрез видеовръзка, ще продължи днес, посочва печатът. Киев иска да получи “гаранции за сигурността на Украйна в бъдеще”, но част от исканията на Москва – “известни териториални претенции”, са неприемливи, цитира “Лента” изявление на Игор Жовква от канцеларията на Зеленски пред германската телевизия А Ер Де.

По думите на Михайло Подоляк, съветник в офиса на Зеленски, Украйна предлага да бъдат включени в мирния договор следните компоненти: 1. Спиране на военните действия; 2. Изтегляне на руските войски от Украйна; 3. Параметри на споразумението и най-вече гаранции за сигурността на Украйна; 4. Следвоенно възстановяване, за което Киев очаква компенсации от Москва, пише “Известия“.

Русия представи “конкретни договори, проекти и предложения” още в третия кръг, разчитайки, че украинската делегация ще ги подпише на място, но съдържанието им не бе разкрито, посочва вестникът. И припомня известните досега руски искания: 1. Затвърждаване на извънблоковия статут на Украйна; 2. Признаване на самопровъзгласилите се републики в Донбас в границите на Донецка и Луганска области на Украйна; 3. “Денацификация” и демилитаризация на страната; 4. Признаване, че Крим, анексиран от Москва през 2014 г., е руска територия.

Задача на украинските преговарящи е “да направят всичко, за да се състои среща между президентите” на двете държави, заяви вчера Зеленски в Телеграм. Кремъл не изключи такава среща, отбелязва изданието.

От една страна, руският президент Владимир Путин и други официални лица – не поименно, неведнъж са наричали украинското ръководство “наркомани” или “киевският нацистки режим”. Такива думи не се използват за хора, които уважаваш и с които искаш да се разбереш. От друга страна, Москва казва, че няма за цел да смени украинското ръководство и признава Зеленски за президент. Руските искания на преговорите не включват смяна на президента, коментира за “Известия” московският политолог Алексей Токарев.

Колегата му Вадим Трухачов изрежда във “Взгляд” шест искания на Русия, изтекли в печата от служител в украинското външно министерство, и над двайсет, които Киев според автора “ще трябва да изпълни незабавно” за спиране на войната. Сред тях споменава например създаването на руски бази в съседната страна, предлага руският да стане там държавен език и “да се върне статутът регионални езици” на унгарския, румънския, молдовския и българския в отделни области на Украйна. 

Преговорите със сигурност ще се проточат, а пазарлъкът ще бъде крайно ожесточен, смята той. Трухачов обрисува “предварително очертан кръг от компромиси”, на които “ще се наложи да склони Русия” – запазване на част от антируските санкции, разрешаване на украинските националистически партии (но без създаване на въоръжени отряди), частична амнистия за украинските доброволци, неизвършили военни престъпления, и др.

“Естествено, голямата тактическа цел на Русия занапред трябва да е присъединяване на Украйна към Съюзната държава между Русия и Беларус, а стратегическата – възстановяване на обединението между трите държави (евентуално да се запази като независима Западна Украйна). Най-важното сега обаче е Украйна да престане да бъде Антирусия, източник на постоянна заплаха за нашата страна”, разсъждава аналитикът.

Засега трябва да приключат бойните действия. Ще видим колко милиона ще избягат през това време от Украйна, пише в сп.  “Военнопромишлен куриер” експертът Арсений Гришин. В крайна сметка украинското население може да се стопи наполовина – от близо 50 милиона на 20-25, прогнозира той.

Но и това са огромен брой хора, пръснати на голяма територия в условия, негодни за живот. И щом завършат бойните действия, проблемът ще е вече проблем на Русия, заявява наблюдателят. Следващата задача на Москва според него е “да организира новия живот” така, че “без да се обремени твърде силно”, да превърне Украйна в “източник не на проблеми, а на полза за Русия”.

Източник: БТА