Украйна се готви за нова руска офанзива

Снимка: Ройтерс

Въоръжените сили на Украйна се подготвят за нова руска офанзива, тъй като мощни експлозии разтърсиха градове на юг и изток, докато австрийският лидер планираше да се срещне с руския президент Владимир Путин и да призове за прекратяване на конфликта, съобщава Ройтерс.

Украинският президент Владимир Зеленски продължава неуморната си кампания за генериране на международна подкрепа и сплотяване на сънародниците си, като предупреди, че идващата седмица ще бъде важна и напрегната. „Русия ще се страхува още повече. Ще се страхува да загуби. Ще се страхува, че истината ще трябва да бъде призната“, каза Зеленски във видеообръщение късно през нощта.

“Руските войски ще преминат към още по-мащабни операции в източната част на нашата държава. Може да използват още повече ракети срещу нас, още повече авиобомби. Но ние се подготвяме за техните действия. Ние ще отговорим.”

Сирени за въздушно нападение се чуха в цяла Украйна рано. „Вероятно е противникът, за да наруши доставките на стоки до местата на военни действия, да продължи да нанася удари по съоръжения на транспортната инфраструктура в Украйна, за да ги унищожи или изведе от строя“, заяви генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

Руските сили продължават офанзивата си, за да установят пълен контрол над южния град Мариупол, като се опитват да щурмуват завод за желязо и стомана и морското пристанище. Русия може да извърши и провокативни действия в Приднестровския регион на Република Молдова, за да обвини Украйна в агресия срещу съседна държава, казаха от Генералния щаб, без да предоставят доказателства.

Сергей Гайдай, губернаторът на Луганска област в източната част на Украйна, каза, че инфраструктурата, включително хранителните магазини, е била обект на нападение от руски „информатори“, също без да предостави доказателства. Ройтерс не можа да потвърди твърденията.

Австрийският канцлер Карл Нехамер каза, че ще се срещне с Путин в понеделник в Москва за първата лична среща на руския лидер с колега от Европейския съюз след началото на инвазията на Русия на 24 февруари. „Ние сме военно неутрални, но (имаме) ясна позиция относно руската война срещу Украйна“, написа Нехамер в Twitter.

Инвазията на Русия принуди около една четвърт от 44 милиона жители на Украйна да напуснат домовете им, превърна градовете в развалини и уби или рани хиляди. Не успя да превземе големи градове, но Украйна казва, че Москва събира силите си на изток за голяма офанзива и призова хората да бягат.

Серия от мощни експлозии се чуха в североизточния украински град Харков и в Николаев, близо до Черно море в южната част на страната, съобщиха украинските медии в неделя. По-рано ракети унищожиха летището в град Днепър, каза Валентин Резниченко, губернатор на централна Днепропетровска област. Руското министерство на отбраната съобщи, че високоточни ракети са унищожили щаба на украинския батальон Днепър в град Звонецки.

След нахлуването на Русия Зеленски призова западните сили да предоставят повече помощ в отбраната и да накажат Москва с по-строги санкции, включително ембарго върху нейния износ на енергия. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза пред ABC News: „Ще дадем на Украйна оръжията, от които се нуждае, за да отблъсне руснаците, за да ги спре да превземат още градове.

Зеленски каза, че има доверие в собствените си въоръжени сили, но „за съжаление нямам увереността, че ще получим всичко необходимо“ от Съединените щати. „Те трябва да доставят оръжие на Украйна, сякаш защитават себе си и собствения си народ“, каза Зеленски в интервю, излъчено по CBS „60 минути“. “Те трябва да разберат това. Ако не ускорят, ще ни бъде много трудно да устоим срещу този натиск.”

 Зеленски каза по-рано в Twitter, че е разговарял по телефона с германския канцлер Олаф Шолц за допълнителни санкции, както и за повече отбранителна и финансова подкрепа за страната му. Зеленски също обсъди с украинските власти предложенията на Киев за нов пакет от санкции на ЕС, съобщиха от неговия офис. ЕС в петък забрани вноса на руски въглища наред с други продукти, но все още не е докоснал вноса на петрол и газ от Русия.

Нарастващите цивилни жертви предизвикаха широко международно осъждане и нови санкции. Людмила Забалук, губернатор на селския район Дмитров, северно от столицата Киев, каза, че в района са открити десетки цивилни тела. „Имаше повече от 50 загинали. Застреляни са от близко разстояние. Има кола, в която е изгорено 17-годишно дете, останали са само кости. На една жена беше пръсната половината глава. Малко по-далеч, мъж, който лежеше близо до колата си е бил изгорен жив.”

Ройтерс не може веднага да потвърди съобщенията. Москва отхвърли обвиненията във военни престъпления от Украйна и западните страни. Тя многократно отричаше да е насочена към цивилни в това, което нарича “специална операция” за демилитаризиране и “денацификация” на южния си съсед. Украйна и западните държави отхвърлиха това като неоснователен предлог за война.

Световната банка прогнозира в неделя, че войната ще доведе до срив на икономическото производство на Украйна с 45% тази година, като половината от нейните предприятия са затворени, износът на зърно е най-вече прекъснат от руската морска блокада и разрушения, което прави икономическата дейност невъзможна в много области. Банката прогнозира, че БВП на Русия ще се свие с 11,2% тази година поради санкциите на Запада.