Украйна призова за доставка на тежки танкове

танк Леопард

Танк "Леопард 2"

Министрите на външните работи и на отбраната на Украйна Дмитро Кулеба и Олексий Резников излязоха със съвместно изявление за военно-техническата помощ от западните страни за Украйна. “Русия има значителен превес в числеността на войските, оръжията и военната техника. Руските войски продължават настъплението си в Източна Украйна. Кремъл е решен да засили допълнително военните действия. Опитът на Русия да отмъсти за провала си във войната срещу Украйна, както и заплахата от нова пълномащабна офанзива на руските сили остава много реална”, се казва в изявлението.

В тази връзка Кулеба и Резников призовават партньорите на Украйна да “изведат на ново ниво” военно-техническата помощ за страната. Става дума по-специално за доставката на тежки танкове западно производство, включително германския “Леопард 2”. Министрите смятат за необходимо създаването на “международна танкова коалиция”, която може значително да повиши бойните способности на украинските войски.

Германия е обвързала решението си дали да изпрати танкове Леопард 2 с решението на САЩ за изпращане на модерни танкове “Абрамс”, отбелязва украинската служба на Радио Свобода. По рано в сряда заместник-министърът на отбраната на САЩ Колин Кал каза пред журналисти в Пентагона, че Съединените щати в момента не са готови да предоставят танковете. Според базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания съюзниците от НАТО разполагат с повече от 2000 германски танка “Леопард 2”, които са смятани за едни от най-модерните и ефективни в света.

Междувременно Нидерландия обяви, че възнамерява да изпрати на Украйна ракетни системи за противовъздушна отбрана “Пейтриът”, съобщи нидерландският премиер Марк Рюте в разговор с американския президент Джо Байдън във Вашингтон. Това е третата страна, заявила такава подкрепа, след САЩ и Германия, преди срещата на водената от Вашингтон контактна група за Украйна. Тя ще се събере в американската военновъздушна база “Рамщайн” в петък.

“Възнамеряваме да се присъединим към това, което вие и Германия правите по проекта “Пейтриът”, каза Рюте в Белия дом, като уточни, че е обсъдил това с германския канцлер Олаф Шолц.

Премиерът отбеляза, че е бил потресен от “ужасните кадри” от разрушения вход на жилищен блок в украинския град Днипро при ракетна атака на руските сили в събота, при която загинаха десетки хора. По думите му подобни картини “още повече засилват решимостта ни да подкрепяме Украйна”.

Байдън приветства инициативата на Рюте и изрази възмущението си от действията на Москва.

Вашингтон съобщи в края на декември, че предоставят на Украйна произведената в САЩ система “Пейтриът”, а на 5 януари Берлин обяви, че поема ангажимент да даде една от своите такива.

Източник: Свободна Европа