Украйна се отказа от членство в НАТО

Володимир Зеленски, снимка: УНИАН

Отказът от курса към членство в НАТО ще е сериозна стъпка за Украйна, но ще доведе до благополучие и мир в страната. Президентът Володимир Зеленски обаче трябва да осъществи в страната си “денацификация” и “да върне уважението към всички националности в нея, всички езици и култури”. Така коментира вчерашно изявление на украинския лидер руският сенатор Сергей Цеков, говорил пред “Газета”.

“Ясно е, че Украйна не е член на НАТО. Разбираме това. С години слушахме за отворени врати, но вече чуваме, че няма да влезем там. Това е истината и тя трябва да се признае”, каза Зеленски във видеообръщение към лидерите на страните от Обединените експедиционни сили – европейско сдружение начело с Лондон, организиращо общи военни учения.

Според Сергей Цеков впрочем няма пълни гаранции, че Зеленски ще се откаже от линията към членство на Украйна в НАТО. Днешните политици често си вземат думите назад, посочва той. Руският сенатор изразява надежда, че принципът за невлизане на Киев в НАТО ще бъде подкрепен от самия алианс и от други водещи държави – “не само САЩ, но също така Китай и Индия, претендиращи в момента да станат центрове на сила и влияние”.

Зеленски твърде късно е осъзнал, че за Украйна е невъзможно да влезе в НАТО, смята депутатът от Държавната дума Дмитрий Белик, разговарял с “Известия”. Руският политик изразява “съжаление, че по вина на режима в Киев Украйна е станала за Запада разменна монета в голямата игра за постигане на геополитически цели и влизане в конфронтация с Русия”.

Вчера постоянната представителка на САЩ в НАТО сложи точка в дискусията за евентуално предоставяне на полски изтребители МиГ-29 на Украйна. Тя заяви на онлайн брифинг, че тази идея е “несъстоятелна”, пише “Известия” в друг материал. 

По думите на Смит в момента не се обсъжда въвеждането на безполетна зона над Украйна, тъй като НАТО не си поставя за цел по-нататъшно разширяване на конфликта, допълва всекидневникът.

Невлизането на Украйна в НАТО не бива да се възприема като отстъпка, направена на Русия. Това само “отразява реалното положение на нещата”, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Си Ен Ен, информира “Лента”, като се позовава на ТАСС.

Блинкън напомнил, че и преди руската агресия в Украйна Киев “не се е канил на другия ден да се включи в НАТО”. “Не смятам, че това е отстъпка”, добавил той.

Министрите на отбраната от страните в Северноатлантическия алианс се събират днес в Брюксел на извънредно заседание за Украйна. На пресконференция там вчера генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг сурово разкритикува политиката на Москва и призова руските военни незабавно да бъдат изтеглени от Украйна, пише “Комерсант”.

Единствената помирителна забележка на Столтенберг бе, че НАТО трябва да запази “каналите за комуникация с Русия с цел предотвратяване на опасни ситуации”. Към украинците, напротив, бяха отправени думи на подкрепа и съчувствие – г-н Столтенберг похвали и армията на Украйна, и храбростта на гражданите ѝ, и действията на политическото ръководство на страната.

От думите му впрочем следваше, че алиансът няма намерение коренно да преразгледа помощта за Киев – достатъчна е и сегашната подкрепа: икономически санкции срещу Русия, хуманитарна, военна и финансова помощ. Запитан за евентуална намеса на НАТО в ситуацията в Украйна, както и за нови оръжейни доставки за Киев, Йенс Столтенберг отговаряше крайно уклончиво, отбелязва вестникът.

Лидерите на НАТО смятат да обсъдят кризата около Украйна отделно на извънредна среща на върха на 24 март; вчера стана ясно, че в нея ще участва и президентът на САЩ Джо Байдън. Днешната среща на военните министри пък ще протече на фона на започналите в понеделник мащабни многонационални маневри на алианса “Колд риспонс”. Те събраха в Норвегия 30 000 военни от 25 страни членки на НАТО, а също така от Финландия и Швеция. 

НАТО специално уточни на своя сайт, че поредното учение от тази серия бе обявено още преди осем месеца и няма връзка с действията на Русия, допълва “Комерсант”. Според руското посолство в Норвегия обаче, цитирано в статията, маневрите “отразяват общия стремеж на алианса да засили присъствието си в Северна Европа. Предпоставката ни е, че всяко увеличаване на натовския военен потенциал край руските граници не съдейства за укрепване на сигурността в региона”, казват още дипломатите на Москва. 

Текст: Божидар Захариев, БТА