“Форбс” обяви първия български милиардер

Снимка: wikipedia.org

В световната класация на милиардерите изготвяна от американското издание “Форбс” вече имаме първия българин. Това е съоснователят на платформата за търговия с акции „Робин Худ” Владимир Тенев известен в САЩ като Влад Тенев. Със своето състояние от 1 млрд. долара българинът е на 2674-та позиция в 35-ото издание на ежегодното подреждане на най-богатите хора в света.


Първият български милиардер Влад Тенев


Точната година на раждане на първия български милиардер Влад Тенев не е уточнена, но според Wikipedia той е роден през 1986/87 г. във Варна. Родителите му емигрират в САЩ когато той е още малко момче. Те работят в Световната банка и семейството живее във Вашингтон. Младият Тенев учи във Висшето училище за наука и техника „Томас Джеферсън”. По-късно завършва математика в Станфордския университет, където се запознава с Байджу Бхат, син на индийски емигранти. Владимир започва докторантура по математика в UCLA, но напуска, за да работи с Бхат.
През 2013 г. двамата съвместно основават платформата за финансови услуги Robinhood. От стартирането си търговският модел без комисиона на Robinhood предизвика революция в брокерската индустрия. Двамата използват метафорично името на легендарния английски герой, за да опишат какво предлага приложението им, с което искат да променят правилата за търговия с акции на Уолстрийт. Основната цел е да се даде безплатен достъп до борсата в Ню Йорк на млади инвеститори.

“Робин Худ” – платформа за търговия с акции


Двамата основатели на платформата за търговия с акции “Робин Худ”, за седем години успяха да популяризират своята компания сред младите хора в САЩ. Тя се превърна в иcтинcĸa мaния cpeд тези пoтpeбитeли c мaлъĸ или c ниĸaĸъв oпит в тъpгoвиятa c цeнни ĸнижa. Toвa, ĸoeтo ги пpивличa, e възмoжнocттa дa пpaвят тoвa oнлaйн и фaĸтът, чe ĸoмпaниятa paбoти бeз бpoĸepcĸи ĸoмиcиoнни.
През август 2020 г. частни инвеститори оцениха Robinhood на $11,2 млрд., а най-младия български милиардер Влад Тенев притежава около 10,5% дял в платформата Robinhood.

През последните месеци компанията беше намесена в скандал с акциите на GameStop. Тенев дори бе изслушан в Конгреса на САЩ и имаше съмнения, че срещу платформата му може да започнат съдебни действия, но той успя да се защити аргументирано.

И така първият българин в класацията на световните официални милиардери е факт. Остава ни да се надяваме, в скоро време в тази престижна класация да се появят и други български милиардери.