Фукушима – градът на зелената енергия

Снимка: cross.bg

Голямото земетресение в Източна Япония от 11 март 2011 г. остави огромни участъци от крайбрежните райони на североизточна Япония, включително префектура Фукушима, разтърсени от труса и цунамито, което бе предизвикано. С магнитуд 9 – най-големият, регистриран някога в Япония – земетресението причини милиардни щети и разруши общности в голяма част от крайбрежната ивица на Източна Япония. Човешката трагедия беше още по-лоша, като повече от 20 000 души загинаха или изчезнаха, пише Ройтерс.

Десетилетие след бедствието хората от региона постигнаха големи крачки във възстановяването на живота си и с помощта и подкрепата на правителството и от японски приятели в чужбина градовете и поминъкът непрекъснато се възстановяват.

Някои особено ориентирани към бъдещето общини избраха да гледат на трагедията, която ги сполетя като възможност и радикално преосмислиха самите основи на своите общности.

За мнозина ключът към проспериращото и устойчиво бъдеще е енергията, която се произвежда на местно ниво и се консумира на местно ниво – и следователно може да се разчита дори в случай на друго голямо бедствие. За да постигнат по-добро бъдеще, те си партнираха с частни компании, както с местните, така и с националните правителства в различни инициативи.

Ударът от земетресението е бил толкова силен, а около 40 минути по-късно удари и цунамито. Тринадесет жители на крайбрежния град Нараха загинаха, когато удари 10-метровата вълна, като около 125 домове и други сгради бяха унищожени. Жителите също бяха принудени да напуснат домовете си поради опасността от радиация, освободена от аварията на атомните електроцентрали TEPCO Fukushima Dai-ichi, която е на 20 километра от града.

И все пак общността демонстрира решимостта си да се възстанови. Градът е изцяло евакуиран след бедствието, но към януари 2021 г. тук отново живеят 4030 души, което е с 60% повече от населението преди бедствието.

Гарантирането на надеждно снабдяване с енергия, което да помогне на жителите да се стоплят, да се хранят и да се подслонят в случай на друго бедствие, също беше признато като критично изискване на възраждащия се град. Ключова част става възобновяемата енергия.

„Поради нашия опит от голямото земетресение в Източна Япония и ядрената катастрофа, хората решиха, че искат градът да разгледа алтернативни енергийни източници, които да издържат по-добре на бедствие“, казва казва Сакамото Хироши, управител на отдела за насърчаване на реконструкцията на град Нараха.
„И мисля, че така е в цяла Япония, тъй като хората осъзнават, че не трябва да разчитат на един източник, а да диверсифицират и разпръснат своите доставки на енергия и да създадат взаимосвързани и устойчиви общности.“

В допълнение, централизирана система за наблюдение свързва новоизградената общност и проследява точно колко енергия се генерира и колко се консумира.

„Преди плащахме за електроенергия извън града, но сега я генерираме в града и подкрепяме себе си и икономиката си“, каза Сакамото, добавяйки, че дори слънчевите панели, разположени на покривите на Еми Град Фуру Нараха са произведени във фабрика в града.

Жителите на Нараха, които преживяха катастрофата през 2011 г., казват, че гаранцията, предлагана днес от генерираната на местно ниво слънчева енергия, „е чудесен източник на успокоение и комфорт“, ако възникне друга извънредна ситуация.

Много жители са мотивирани да приемат слънчевата енергия като своя шанс да направят нещо, за да помогнат на околната среда.

Те са наясно, че преминавайки към възобновяем енергиен източник, те помагат в стремежа към постигане на нисковъглеродно общество – и това ще помогне на бъдещите поколения да се противопоставят по-добре на изменението на климата.