Христо Иванов: Започваме разговори с политическите сили, с които имаме допирни точки

Снимка: plovdiv-press.bg

Днес президентът Румен Радев се срещна с представителите на “Демократична България” в рамките на консултациите за съставяне на правителство.

Мястото на вашата коалиция е важно, защото в нейно лице десният избирател отново намери представителството в парламента. Отреди ви важна роля в общия политически ред в страната”, заяви президентът Румен Радев.

“Изправени сме пред редица предизвикателства, които изправят това Народно събрание пред отговорната мисия да състави най-скоро оперативно и отговорно правителство“, каза още той.

Знам, че имате амбициозни предложения за промени. Вие сте и единствената коалиция до момента, която заяви готовност и внесе проекта за промяна на Конституцията, който все още не може да достигне до пленарна зала“, допълни още Радев.

Всички участници в тази процедура носим отговорността да разчетем правилно както вота на избирателите, така и повелите на времето. Ситуацията е сложна на много нива“, заяви лидерът на “Демократична България” Христо Иванов.

Той каза, че трябва не просто да се приключи с 10-годишното управление на Борисов, но да се видят в дълбочина онези неща, които са направили възможни тези дефицити, за да се намери трайно решение.

На този етап смятаме, че здравата основа, върху която трябва да се разсъждава и да фокусираме усилията си за отговорен опит да излъчен управление е мандата на втората политическа формация. Ако от “Има такъв народ” бъде потърсена нашата подкрепа, ние ще бъдем готови да влезем в едни изключително отговорни разговори за това каква е тяхната визия за управление“, посочи Христо Иванов.

След срещата с президента Христо Иванов съобщи пред журналистите, че тази седмица се предвижда да водят консултации с политическите сили, с които имат базови допирни точки. Надяват се също така да започнат събиране на подписи за внесения от тях в деловодството на Народното събрание проект за промени на конституцията.

В отговор на въпрос за Висшия съдебен съвет, той каза, че той е вносител на предложението за реформа на ВСС, но персоналния му  състав е резултат на коалицията ГЕРБ – ДПС.