Христо Иванов: Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ

Източник: dnes.bg

Днес  Христо Иванов взе участие в предаването “Тази сутрин” по БТВ. На въпрос дали “Демократична България” ще приеме предложението за разговори, отправено от ГЕРБ, Иванов подчерта, че подобно предложение не е получавал и очевидно разговорът тече през медиите:

“Ние много ясно, още от началото на предизборната кампания и преди нея, когато основахме “Демократична България”, заявихме, че я създаваме, за да се борим срещу модела Борисов. И можем да работим само с политически сили, които имат ясно намерение, ясна програма и доказана воля да работят за разграждането на този модел на концентрация на власт в едни ръце. От тази гледна точка отговорът е кратък, ясен и еднозначен: не. Няма как да подкрепим управление с мандат на ГЕРБ или каквото и да било управление, доминирано от ГЕРБ.”

Иванов беше категоричен, че не вижда промяна в ГЕРБ, особено предвид факта, че предложението за кабинет беше представено отново от Борисов, вместо от самия Даниел Митов:

“Борисов вади Даниел Митов като един сламен човек, като една фасада, зад която смята да продължи по старому. Ние няма как да участваме в това.”

Той отново подчерта, че “Демократична България” се яви на избори, за да търси програма за промяна, а управление на ГЕРБ, дори и с Даниел Митов начело е отрицание на промяната. На въпрос дали намира идеологически сходства между “Демократична България” и ГЕРБ, Иванов отговори:

“Единственото реално изложение на ценности на ГЕРБ, което съм чувал, беше онзи запис на Борисов, където той обяснява, че е най-лесно да си прост в политиката и тогава всичко ти се получава. Тази програма на опростачването не е нещо, което ние споделяме, по никакъв начин.”

Иванов открои съдържателния политически въпрос, който според него трябва да бъде поставен на Даниел Митов:

“Как смята да се справи той с чекмеджетата? Как смята да се справи с неразследваните съмнения за корупция, свързани с Борисов и други фигури от ГЕРБ? Защото България има централен, фундаментален проблем с корупцията, който води до бедност. Той очевидно, бидейки кукла на конци на Борисов, а нищо друго не виждаме ние, няма как изобщо да очакваме от него да се справи с това.”