Христо Иванов подаде оставка

Източник: dnes.bg

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов подава оставка. Той обяви това с изявление в социалните мрежи. Оттегля се и цялото ръководство на “Да, България”.

Повод за оставката е слабото представяне на политическата формация на изборите 2 в 1 в неделя, посочи Иванов. 

“На Изпълнителен съвет всички се обединихме около мнението, че резултатът, който постигнахме на парламентарния вот в неделя, е изключително лош. Това е много сериозен удар по способността на ДБ да изпълнява мисиите и каузите, с които се е натоварила”, коментира той и добави:

“Макар на тези избори да не успяхме да спечелим доверие, ние трябва да продължим да се борим за него”.

Според Иванов балансирането между кампаниите за Народно събрание и президент е “безпрецедентно сложно упражнение, което на нас не ни се удаде никак”.

По думите му щом има загуба, трябва и някой да носи отговорност за нея, а във вторник се очаква на Национален съвет на партията да бъде избрано ново ръководство.

Очаква се утре формацията да реши дали ще подкрепи правителство на “Продължаваме промяната”.

“Ще предложа на Съвета да вземе решение за даване на мандат на бъдещата парламентарна група за подкрепа на правителство на “Продължаваме Промяната”. Не можем да позволим нашите вътрешнопартийни проблеми да се отразят на “Демократична България”, отбеляза Христо Иванов.

Христо Иванов благодари на останалите председатели на партии в коалицията “Демократична България” Атанас Атанасов, Владислав Панев и Борислав Сандов.

“Демократична България” е коалиция, в която инвестирахме всички заедно с колегите от ДСБ и “Зелено движение” като траен инструмент за представителство. Да, очевидно сме допуснали слабости, разочаровали сме избиратели. Но никой друг не си поставя амбицията да осъществява трайно и последователно политическо представителство на демократичната общност. Трябва да назоваваме проблемите, но да пазим инструмента, защото знам какъв огромен труд костваше на всеки един от нашите доброволци, застъпници и на колегите в органите на коалицията”, каза Иванов.

Преди това стана известно, че Христо Иванов не е успял да се наложи във Велико Търново, където поведе битката на партията си за място в парламента като водач на листата, за да се изправи срещу водача на листата на ДПС Делян Пеевски. В крайна сметка обаче “Демократична България” остана зад ДПС. Победител във Велико Търново е “Продължаваме промяната”.

Минути след оставката на Христо Иванов като председател на “Да, България” бе съобщено, че Изпълнителният съвет на “Зелено движение” и неговите председатели Владислав Панев и Борислав Сандов също ще подадат оставка. И тук като причина се посочва слабият резултат на “Демократична България” на изборите в неделя.

Междувременно двама представители на инициативата “Правосъдие за всеки” – Пепи Кънчев и Емил Георгиев, определиха като грешка издигането на кандидатурата на Лозан Панов и се извиниха писмено в интернет.

“Искам да се извиня на всички, които подведох с издигнатата от ИПВ кандидатура. Да, заблудих ви, за което ви моля да ми простите”, написа във Facebook профила си Кънчев.

Към момента “Демократична България” остава на шесто място с по-малко от 6 процента от гласовете, като пред нея са “Продължаваме промяната”, ГЕРБ, ДПС, БСП и “Има такъв народ”.