Христо Иванов: Ще участваме в среща с „Има такъв народ“

Източник: dnes.bg

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че нагласата е за участие в утрешната среща с „Има такъв народ“. По-рано днес беше получена покана от ИТН за разговори във вторник.
„Ще обсъдим въпроса на председателски съвет на коалицията, но нагласата е да участваме в тази среща, след като са ни поканили. Нещата продължават по технологичния ред и политическата логика“, заяви Иванов в Народното събрание.
„Когато получим пълната информация за нагласите, намеренията, плановете, персоналния състав на кабинета, нашата коалиция ще вземе своето решение“, добави той.


Христо Иванов отново обяви, че „Демократична България“ остава добронамерена за преговори за подкрепа за бъдещо правителство.
„Очаквам да видя някаква ориентация, как колегите си представят политическия диалог и достигането до отговорите на въпросите, които поставяме. Оставаме на разположение и сме добронамерени“, каза той.
Той отново потвърди, че „Демократична България“ не лансира свои кандидати за бъдещо правителство, а със споменаването на Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков се задава стандарт за следване.
„Обещахме промяна, която може да бъде направена само от решителни хора, които са доказали тази решителност, компетентност, готови да се борят. Дали като политици или като граждани, те трябва да имат такава биография. Това са и очакванията на обществото“, каза той.
„Каквото сме предлагали, сме го предлагали публично, за да избегнем всякакви възможности да се твърди едно или друго. Ще продължим да го правим по същия начин публично и нека да минем през целия процес“, добави той.

Междувременно от президенството излезнаха със съобщение във връзка с въпроси относно връчения на 30 юли 2021 г. мандат за съставяне на правителство. В съобщението се уточнява, че преди възлагането на мандат за съставяне на правителство от министър-председателя, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание, е представено Решение на парламентарната група на ПП “Има такъв народ”, с което посочват г-н Пламен Николов за кандидат за министър-председател.
Представена е и Декларация за отговаряне на условията за избиране на народни представители, на основание чл.110 във връзка с чл. 65, ал. 1 от Конституцията на Република България, се казва още в съобщението на президентството.
Това съобщение е във връзка с изявлението на Николай Близнаков, според когото връчването на мандата на 30 юли е противоконституционно и нелегитимно.