Цената на газа прехвърли 2800 долара за 1000куб. м за пръв път от март

gaz

Снимка: bgonair.bg

Цената на газа в Европа в хода на ранната търговия днес прехвърли 2800 долара за 1000 куб. м за пръв път от март, сочат данни от лондонската борса ICE.

Поскъпването е породено от съобщението от петък, че доставките по “Северен поток-1” ще бъдат спрени на 31 август за три дни за ремонт на турбина и опасенията, че може и да не бъдат възобновени.

Цената на септемврийските фючърси в хъба TTF в Нидерландия достигна 2862 долара за 1000 куб. м или 276 евро за мегаватчас.

Заместник-директорът на руския Съвет за сигурност и бивш премиер и президент Дмитрий Медведев коментира в своя телеграм канал, че тази цена е резултат от “възхитителните комбинации” на европейските политици и прогнозира, че до края на годината цената на газа може да достигне 3-4000 долара, предаде ТАСС.

В резултат на поскъпването на цената на газа цената на електричеството скочи до нови исторически максимуми. В сектора “ден напред” цената в Дания е 563,81 евро за мегаватчас, в Австрия – 564,66 евро, в Белгия – 561,94 евро, в Германия – 563,81 евро, във Франция – 571,34 евро, а в Нидерландия – 558,23 евро.

На този фон от “Булгаргаз” съобщиха, че Деница Златева е новият изпълнителен директор на дружеството. Близо две години тя е работила в обществения доставчик като административен директор.

Златева има дългогодишен управленски опит както в частната сфера, така и в законодателната и изпълнителната власт. Заемала е ръководни позиции в международна компания, а в политиката се е занимавала основно с външнополитически теми. Тя е била народен представител в 42-то Народно събрание, където оглавява Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските средства. През 2017 година става служебен вицепремиер по подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Източник: БТА