Цените на петрола падат

Снимка: 3e-news.net

Цените на петрола на световните борси спаднаха днес с около 4 долара и така продължиха хода си надолу от края на миналата седмица в очакване на заседанието на Управлението за федерален резерв (УФР) в сряда, на което се очаква основните лихви да бъдат повишени, предаде Си Ен Би Си.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, референтен за Европа, спаднаха с 2,7 процента до 109,62 долара за барел.

Американският лек суров петрол намаля с 2,8 процента до 106,23 долара.

И двата сорта се повишиха рязко след инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари и се търгуват с около 40 процента по-скъпо от преди година. Очакванията на експертите са цените да продължат своя спад при добро развитие на кризата в Украйна. Цените на петрола могат да паднат под психологическата граница от 100 долара за барел.

На спада на цените въздействат и надеждите, че дипломацията може най-накрая да проработи и да се намери изход от войната. Вчера американският заместник държавен секретар Уенди Шърман заяви, че Русия дава знаци, че е склонна да преговоря по-същество, макар и да изглежда че има намерение да “унищожи своя съсед”. Украинският главен преговарящ Михайло Подоляк също посочи, че Русия “започва да говори конструктивно”.

Поредният кръг от разговорите между Русия и Украйна ще протече днес чрез видеовръзка, съобщи ДПА. Агенцията се позовава на Антон Герашченко, съветник на украинския вътрешен министър. Преговорите ще започнат в 10,30 ч. украинско време (и българско). Вчера и двете страни изразиха сдържан оптимизъм за развитието на преговорите.

На газовия пазар ситуацията също се нормализира. Руският монополист “Газпром” за пореден ден обяви днес, че подава газ през Украйна в редовен режим, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на съобщение на сайта на компанията.

Подадените обеми възлизат на 109,5 милиона куб. м за денонощие, което е в унисон със заявките на европейските потребители, се посочва в съобщението.

В неделя през Украйна бяха подадени 109,6 милиона куб. м газ.

През последните дни Европа е увеличала покупките на газ от Русия на фона на ръста на спотовите цени на синьото гориво заради застудяването, липсата на вятър и изострянето на ситуацията в Украйна.

Източник: Българска телеграфна агенция