Индийската сонда “Чандраян-3” кацна на Луната

Снимка: ISRO

Индийската сонда “Чандраян-3” успешно кацна на повърхността на Луната, съобщиха световните осведомителни агенции, позовавайки се на Индийската организация за космически изследвания (ISRO).

Спускаемият модул се спусна в района на Южния полюс на Луната – на същото място, където планираше да се позиционира претърпялата авария руска станция “Луна-25”. Така “Чандраян-3” стана първият апарат, осъществил кацане в този район на естествения спътник на Земята. 

Мисията до земния спътник стартира на 14 юли.

“Чандраян-3” е третият апарат за изследване на естествения спътник на Земята, който Индия изстрелва. Началото на индийската лунна програма беше поставено с орбиталния апарат “Чандраян-1”, който беше изпратен към Луната  през 2008 г. Втората лунна мисия на Индия “Чандраян-2” стартира през 2019 г. и освен извеждането на апарат в орбита включваше и кацане на модула “Викрам”. Тя завърши с неуспех – спускаемият модул се разби при сблъсъка с лунната повърхност, но орбиталната станция “Чандраян-2” продължава да обикаля около естествения спътник на Земята.

Индия става четвъртата страна след СССР, САЩ и Китай, осъществила меко кацане на Луната. 

На сондата се намира малък луноход, който ще проучи околността около зоната на кацането.

Индия се гордее и с изпращането на сателит около Марс. Страната рутинно изстрелва спътници над Земята с много по-малко финансови ресурси от други нации. Мисията до Червената планета струваше около 65 милиона долара – по-малко от бюджета на холивудски екшън.