ЧВК “Вагнер” спря набирането на затворници за Украйна

Руската Частна военна компания “Вагнер” е спряла да набира затворници, за Украйна, съобщи основателят на “Вагнер” Евгений Пригожин.

„Набирането на затворници от Частната военна компания „Вагнер“ напълно спря“, каза Пригожин в отговор на запитване за коментар от руска медия, публикувано в социалните медии.

„Ние изпълняваме всичките си задължения към тези, които сега работят за нас“, каза той.

Вагнер започна да набира затворници от руската наказателна система през лятото на 2022 г., като Пригожин, предприемач в сферата на общественото хранене, излежал девет години затвор по време на Съветския съюз, предлагаше на осъдените помилване, ако оцелеят шест месеца в Украйна.

Вагнер не е предоставил информация колко осъдени са се присъединили към нейните редици, но данните на руската наказателна служба, публикувани през ноември, показват, че населението на затворите в страната е спаднало с над 20 000 между август и ноември, най-големият спад от повече от десетилетие. Според данни, публикувани през януари, спадът до голяма степен е спрял.

През декември Ройтерс съобщи, че разузнавателната общност на САЩ смята, че Вагнер е разполагал с 40 000 затворници бойци в Украйна, съставляващи огромното мнозинство от личния състав на групировката в страната.

През последните месеци групата Вагнер играе все по-видна роля във войната на Русия в Украйна, като наемниците оглавяват продължилото месеци нападение срещу град Бахмут в района на Донецк.

По-рано потаен, Вагнер и неговият основател Пригожин придобиха все по-публичен профил на фона на боевете в Украйна, като Пригожин критикува военното ръководство на Русия и някои длъжностни лица.

През януари руските държавни медии разпространиха кадри на срещата на Пригожин с първата група осъдени бойци, които са завършили престоя си в Украйна и са получили помилване.

В едно видео Пригожин беше видян да казва на бойци: „Помнете, че животът ви даде този шанс: вие не избегнахте честта, не я подценихте: вие защитихте Родината, всички вие бяхте готови да умрете в тези минали 180 дни”.