Чужденци плащат милиони за български паспорт

Снимка: lupa.bg

Продължава засиления интерес към придобиване на български паспорт. За последните три години близо 5 пъти са се увеличили предоставените на граждани на други страни български паспорт за чужденци. Съгласно изискванията на закона чужденци плащат милиони левове за закупуване на държавни ценни книжа (ДЦК) или акции, за да получат правото да кандидатстват за български паспорт. Това те правят не от голямо желание да живеят или развиват бизнес в България, а за да ползват възможностите за образование и бизнес, които им предоставя Европейския съюз.  

През миналата година 16 709 човека са придобили българско гражданство, според доклада за дейността на Комисията по българско гражданство. За сравнение през 2019 г. са 8 887 души – двойно по-малко, за 2018 г. –  8 362, а за 2017 г. – 3 380. В случай, че се запази тази тенденция, за тази година увеличението може да е повече от 5 пъти в сравнение с 4 години назад. 

Интерес към получаване на български паспорт имат преди всичко лица от страни извън територията на ЕС. Продължава интереса към получаване на българско гражданство от лица с български произход, посочват от юридическа кантора „Респект консулт“. В годината на пандемия много граждани от Великобритания, Хонг Конг, Китай, Турция и Украйна са търсели консултациите им. Най-много запитвания идват по линия на релокация на бизнес, закупуване на имоти с инвестиционна цел, пребиваване и гражданство, обобщава адвокат Николай Василев от „Респект консулт“.

Интерес към български паспорт за чужденци се проявява от хора дори от далечни страни. Така например  адвокатите от „Респект консулт” работели с мъж от Хонг Конг. Той желаел гражданство в страна от ЕС. Нашата работа е да презентираме България като подходяща страна, да убедим клиентите, че това е тяхното място и да извървим трудния административен път заедно с тях, казва Катерина Гушкова, управляващ съдружник на фирмата. Тя е специалист с дългогодишен опит в областта на стопанското право, част е от експертния екип, учредил и развиващ Тракия икономическа зона, най-мащабната индустриална зона в Югоизточна Европа. В крайна сметка мъжът от Хонг Конг успял да подаде документи за пребиваване по старата редакция на Закона за чужденците – с покупката на държавни ценни книжа /ДЦК/. Тази опция позволяваше на чуждестранни лица след инвестиция от поне 1 000 000 лева /или 512 000 евро/ в ДЦК да получат разрешение за постоянно пребиваване. Това обаче е само началото към получаване на български паспорт за чужденци. За да не разкриват конфиденциална информация адвокатите от „Респект консулт“ лаконично отбелязват, че при мъжа от Хонг Конг водещият фактор за придобиване на гражданство са били децата му. С български документ на тях им се отварят широки възможности за образование в целия ЕС, а цената му ще бъде като за европеец, посочва адвокат Василев. От пролетта на тази година вече не съществува възможността за получаване на разрешение за постоянно пребиваване с покупката на държавни ценни книжа.

Сега хитът сред чужденците от страни извън ЕС е да участват в колективни инвестиционни схеми и алтернативни инвестиционни фондове, казва адвокат Василев. Сумата за инвестиция отново е 1 милион лева и се търси удвояване година след получаване на постоянно пребиваване, за да се придобие българско гражданство. В момента актуалните възможности за постоянно пребиваване са: инвестиции в размер на 2 000 000 лева чрез придобиване на акции или облигации на български търговски дружества, които се търгуват на Българската фондова борса; инвестиции в размер на 1 000 000 лева за придобиване на права по концесионни договори на територията на Република България; или за придобиване на акции в колективни инвестиционни схеми или алтернативни инвестиционни фондове с произход България; инвестиции в Приоритетни инвестиционни проекти. Лица, извършващи дейност по Сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите проекти, също могат да се възползват от тези възможности.

Друг случай на придобили българско гражданство на основание български произход през 2020 г. е Радж Делик, дигитален номад, изпълнителен директор наCrypto Finance, първата украинска консултантска компания в областта на крипто валутите. Има свой YouTube канал с видео уроци за търговия с криптовалути и инвестиции. Млад, успешен, позитивен, семеен, с две деца. Винаги съм имал мечта да получа българско гражданство, защото баща ми е етнически българин, споделя Радж. Българско гражданство не се взима лесно и бързо, посочват от „Респект консулт“, които му съдействат при кандидатстването и получаването на документа. Аргументите на Радж Делик да стане горд собственик на български паспорт са „железни“: България е една от страните, които предоставят много оптимално данъчно облагане, подчертава той. Негов приятел от Италия има регистрирана фирма само в нашата страна, защото може да плаща по-малко данъци и е по-удобно да прави бизнес. Като български гражданин Радж Делик може да участва в различни бизнеси на територията на целия ЕС.

Радж Делик с българския паспорт