Напуснаха ли чуждестранните компании Русия?

Снимка: Антон НОВОДЕРЕЖКИН/ТАСС/

Триста чуждестранни компании и марки преустановиха работа и се изтеглиха от Русия. Това „голямо изселване“ започна малко след началото на войната в Украйна. Вярно е, че само няколко са обявили окончателно и неотменимо прекъсване в момента. По-голямата част от компаниите – от IKEA до Volkswagen и Microsoft – затвориха за известно време и заеха изчаквателна позиция, пише в своя статия вестник „Комсомольская правда”.

В тези компании работят около 200 000 служители. Ако всички останат без работа, това ще бъде сериозен удар – както за хазната на страната, така и за безброй семейства. Нека видим какво заплашва служителите на западните компании в Русия.

Всички чуждестранни компании могат да бъдат разделени на три категории: такива, които напуснаха Русия, други преустановиха работата си и трети останаха. Нека започнем с първите – тези, които напуснаха напълно и безвъзвратно.

Не са много от тях. Например:

  • Петролните компании Shell, BP, Equinor, ExxonMobil.
  • Банки Deutsche Bank и Commerzbank.

Филмови компании Walt Disney, Warner Bros, Sony Pictures, Universal Pictures.

  • Разплащателни системи Western Union, American Express, PayPal.
  • Вериги за бързо хранене Dunkin Donuts, Starbucks.
  • ИТ компании EPAM Systems, Luxoft DXC Technology.

Най-вероятно техните служители чакат компенсация. И със сигурност няма да се обидят.

  • Колкото и да се караме на “проклетия Запад”, те имат етичен кодекс на работодателя, – коментира Сергей Храмов, главен инспектор по труда на Съюза на профсъюзите на Русия. – Това означава, че при закриване на предприятието неговите работници ще получават заплата не по-малко от три месеца.

Всички тези компании се утвърдиха на пазара като социално отговорни бизнеси. Ето защо е малко вероятно те да принудят служителите да напуснат, – потвърждава Олга Ерошенкова, адвокат, експерт по трудово право. – Ако фирмата се затвори, тогава обикновено първо се съкращава персоналът. И последните служители напускат компанията вече във връзка с ликвидацията.

Ето как изглежда според руските закони. Служителят трябва да бъде уведомен писмено за предстоящото съкращение два месеца предварително. Съответно през следващите два месеца човек получава пари (дори фирмата да е спряла дейността си и всъщност няма работа). След това, в деня на уволнението, човек получава всичко, което е спечелил до този момент, както и надбавка за първия месец без работа – в размер на средните месечни доходи. След като минат два месеца от уволнението, той ще получи втора подобна надбавка. И ако след уволнение се регистрирате в Службата по заетостта, тогава той ще получи трета надбавка.

ДО ПО-ДОБРИ ВРЕМЕНА

По-голямата част от компаниите, които вече наричаме „напускащи“, просто са замразили работата си. И те могат да бъдат разбрани: рублата се срина, вече е невъзможно да се внасят стоки в Русия и военната операция не приключва. Как се работи тук?

Какво очаква служителите на такива компании? Проучихме официалните им комуникации и изпратихме запитвания до най-големите организации. И ето какво разбрахме.

Обществено хранене

В квантовата механика има такова нещо – котката на Шрьодингер. Тази котка е там, но в същото време не е. Същото е и с много фирми. Западни компании обявиха изтегляне, но продължават да работят в Русия.

Да вземем Макдоналдс. Всички служители бяха инструктирани да отидат на работа и след официалния краен срок (14 март), предложиха безплатно обучение и продължат да изплащат заплати. В същото време някои ресторанти на Макдоналдс продължават да работят дори след 14-ти и няма да затварят. Тъй като някои McDucks работят под франчайз – това е, когато руска компания купува правото да използва търговската марка и технологията на чужда компания. И на нашите бизнесмени не им пука какво са решили там западните акционери

Същата история – с Burger King: повечето ресторанти са отворени. Президентът на компанията Дейвид Шайър дори написа писмо до служителите си, че бих искал незабавно да спра да работя в Русия, но не мога. Защото притежавам само 15% в руския бизнес, а всички останали акции принадлежат на граждани на Руската федерация. „Свързахме се с основния бизнес оператор в Руската федерация и поискахме да спрем работата на ресторантите Burger King в Русия. Той отказа да го направи“, оплака се Шир.

KFC се оказа в абсолютно същата ситуация. В Русия има около хиляда точки от тази мрежа, но по-малко от сто са затворени – тоест само тези, които са принадлежали на западни собственици. Останалите работят все едно нищо не се е случило.

Хранителна продукция

Разбира се, че сте чували, че Coca-Cola напуска Русия. Но това не е същата Coca-Cola. Напусналата компания се занимава в Русия само с реклама и промоция. Но производството на напитки се управлява от друго юридическо лице – Coca-Cola Hellenic Bottling, в което работят почти 8000 души. Тя не направи никакви изявления за напускане.

Pepsico, в чиито фабрики работят малко под 20 000 руснаци, също не спира. Тя временно ограничава производството на напитки Pepsi, 7Up и Mirinda, но продължава да произвежда млечни продукти (House in the Village, Cheerful Milkman, Miracle, BioMax, Imunele) и бебешка храна (Agusha, Miracle Baby)). Така работниците няма да останат без парче хляб (и още повече без чаша мляко).

Търговия

Повечето хранителни магазини от “западен” произход, работещи в Русия – Auchan, Spar, Metro и др., работят както досега. Но това са продукти. Но шведският мебелен гигант IKEA затвори до 31 май. И до тази дата всички нейни служители ще получават заплати. Какво ще се случи след това до голяма степен зависи от съдбата на спецоперацията в Украйна.

Повечето производители на дрехи също чакат. H&M, Adidas, Zara, Bershka затвориха магазини, но продължават да плащат на служителите.

Автомобилна индустрия

Тук всичко е сложно. Физически невъзможно е да се внесат компоненти за чуждестранни автомобили в страната: самолети не летят, камиони не влизат в страната. Почти всички чуждестранни производители са поставили работата на пауза и нямат бъдещи планове. Много малко се знае. Например Volkswagen Group (Audi, SEAT, Bentley, Skoda, Lamborghini, Bugatti, Volkswagen) обяви, че засега работниците в завода ще получават „краткосрочни обезщетения“.

Снимка: Дмитрий Полухин

НЕ УВОЛЯВАЙТЕ ВСИЧКИ

Изплащането на заплати за престой не е добра воля на работодателя, а изискване на закона.

  • Ако няма работа поради спиране на дейностите, човек е длъжен да осигури някаква работа. И те трябва да плащат за това, – казва адвокат Олга Ерошенкова.

Но се случва работата да е свързана с прилагането на специфични стандарти – например за закрепване на сто колела към коли на смяна. Ясно е, че когато заводът бъде затворен, ще закрепите около стотина колела по-малко. Адвокатът обяснява: по време на такъв престой, настъпил не по вина на служителя, трябва да му се изплащат 2/3 от заплатата. Това правят някои западни работодатели: например руският завод на Skoda в Нижни Новгород сега плаща на служителите точно на тази база.

Ключовата дума е “сега”. Какво ще се случи след това, все още никой не знае. Невъзможно е просто да се назначават и уволняват служители според руските закони. Но “спирането на дейностите” може да бъде първата стъпка: за компаниите – към окончателното излизане от пазара, за служителите – към улицата.

  • Ако компанията замрази дейността си, тогава в бъдеще служителите могат да очакват съкращения на персонала, – съгласява се Олга Ерошенкова. – Съкращенията може да се разтегнат – например първите шест месеца ще съкратят някои, после други…

Така че във всеки случай 200 хиляди служители на западни компании няма да бъдат едновременно на улицата. А за тези, които ще останат без работа, сега правителството активно измисля нови мерки за подкрепа. Миналата седмица ръководителят на кабинета Михаил Мишустин обяви, че властите ще отпуснат 40 милиарда рубли за подкрепа на заетостта. Ще се създават временни работни места, ще се организира благоустройство. Ясно е, че почистването на улиците ще плаща по-малко от работа в престижна международна компания. Но е по-добре от нищо. А уволнените руснаци ще могат да се преквалифицират безплатно и ще стане по-лесно да си намерят нова работа.

ВЪПРОС

Какво ще се случи с търговските центрове

Първият удар по руските търговски центрове беше нанесен от пандемията. Роспотребнадзор окачи брави на вратите им, а самите купувачи предпочитаха да се скрият от инфекцията у дома, вместо да се разхождат из бутиците.

Сега ново нещастие: Zara, Uniqlo, Adidas, Stradivarius, Pull and Bear, L’Oreal и много други магазини на западни и източни марки затвориха. Които години наред редовно плащаха наем и осигуряваха приходи за търговските центрове. Все пак е твърде рано да се говори за смъртта на руските търговски центрове.

Кои индустрии трябва да се страхуват от безработицата?

Александър САФОНОВ, доктор по икономика, професор във Финансовия университет:

  • Основната заплаха от безработицата пада върху сектора на услугите, ресторантьорството и такситата. Дори санкциите няма да окажат по-голям натиск върху тези индустрии, а намаляване на потреблението поради покачващите се цени. Строителният сектор също е застрашен – не само самото строителство, но и доставката на строителни материали, заводи.

Сега много зависи от това как се развиват събитията. Ако например компаниите, които са напуснали Русия, просто бъдат заменени с местни, тогава заетостта ще остане почти пълна. И ако властите създадат условия за преференциални ипотеки или поне разсрочено плащане, това може да предотврати спад на заетостта в строителния сектор, където има милиони работни места.