Отлюспиха Явор Божанков от ПГ на БСП

iavor-bozhankov

Снимка: dariknews.bg

Явор Божанков е изключен от ПГ на “БСП за България”, съобщи пресцентърът на БСП.  След изслушване Общото събрание на ПГ на “БСП за България“ единодушно изключи Явор Божанков от групата.

Парламентарната група на “БСП за България“ призова Божанков да напусне парламента и да освободи мястото за следващия в листата, допълват от левицата.

По-рано днес при дебата в пленарната зала по проекта на Решение за предоставяне на военна и военнотехническа подкрепа за Украйна той изрази мнение, противоположно на групата на левицата и се обяви “за” изпращане на оръжие.

От пресцентъра на БСП уточниха, че съгласно чл. 26 (2) от правилника на парламентарната група всеки народен представител е длъжен да изпълнява решенията на ръководството и Общото събрание. Може да изразява несъгласие с Общото събрание, но след вземане на решение, е длъжен да го изпълнява. Цитират се и текстове от правилника на левицата, според които парламентарната група може да изключи член на групата при системно неучастие в работата на Народното събрание и на парламентарната група или при значителни нарушения на политиката на БСП и коалиционното споразумение. 

В своето изказване Явор Божанков отбеляза, че днешното решение на Народното събрание е исторически момент – решението е важно, то е символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор. Неотдавна Русия ни обяви за неприятелска страна, и то когато бяхме твърде приятелски настроени, заяви Божанков. Това е тяхното отношение към нас, няма нищо общо историческата благодарност, няма нищо общо нашето уважение към руската култура, с действителността днес и с факта, че Русия нападна Украйна, и с факта, че целият цивилизован свят зае тази позиция. Тук делението на цивилизован и нецивилизован е истинско, отбеляза Божанков и посочи, че от едната страна е Русия, Северна Корея, Сирия, Беларус – само диктаторски режими, а от другата стана е целият демократичен свят – модерните, свободни, демократични държави. Дори Сърбия е заела своята категорична позиция, каза Божанков. 
Колегите, които говориха преди мен са прави, тази война рано или късно ще свърши, ще има процес на възстановяване и ще бъде твърде лицемерно България да иска да е част от програмите за възстановяване и развитие, да бъде част от солидарността тогава, когато се получават пари, но да не е част тогава, когато някой страда – стои на тъмно и студено и е подложен на системна агресия. Жени, деца, възрастни, млади стоят на тъмно и студено в Украйна и са подложени на системен терор и геноцид от Руската федерация, заяви той.  Русия няма да спечели тази война, добави Божанков.