Явор Гечев: 400г. сирене се доставя на веригите на цена 5,64 и се продава за 10,79 лева

Снимка: Investor.bg

Търговски вериги, които държат 50-60 процента от пазара на хранителни продукти, изкривяват пазара и завишават цените изкуствено, каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев пред журналисти в Министерския съвет. На пресконференция в МС бяха представени резултатите от анализ на развитието на цените на основни хранителни продукти.

По думите на Алипиев вериги излизат с подвеждаща или невярна информация за цената и обема на стоката. Също така продукти – внос от Турция, Гърция или други страни, се обявяват за български, допълни председателят на КЗП.

Министърът на икономиката Никола Стоянов посочи, че от месеци има срещи с търговци и производители по темата за цените на стоките. Като министър съм декларирал, че съм в защита на бизнеса, но ще бъда безкомпромисен към нелоялни практики, които водят до несправедливи цени за хората. Всеки участник във веригата на доставки прехвърля вината към другите, макар че всички виждат, че има проблем. Ние ще намерим информацията по служебен път и ще видим кой е прав и кой е крив, заяви министърът. Имаме информация колко струват стоките в чужбина и затова възложих на търговските аташета да събират информация, защото не може изцяло да сме сигурни в информацията, получавана от граждани, каза Никола Стоянов. 

Виждаме мляко и масло, продавани в чужбина, които са с 20-30 процента по-ниски цени, отколкото в България, посочи министърът на икономиката. Защитник съм на бизнеса, но е нужно и той да има етика и затова ще съм безкомпромисен към нелоялни търговски практики, каза Никола Стоянов.

Министърът на земеделието Явор Гечев заяви, че наблюдението на пазара на храни вече ще е постоянно. Виждаме поскъпване на цените на храните през последната година, което съвпада с началото на войната в Украйна. В последните месец-два има успокояване на цените – през януари инфлацията на цените на храните достига 24,5 на сто при 26,1 на сто през декември 2022 година, каза Гечев.

Министерството на земеделието наблюдава висок марж между цените на производители и на дребно при яйцата, маслото, кашкавала и сиренето. При средна цена от 1,03 лева за литър мляко, то достига до 4 лева за литър по щандовете в някои магазини, каза Гечев. 

Има стихийно повишение и на цената на краставиците, каза Явор Гечев. Там има аномалия, но очаквам до 10-15 дни цената да падне. Имам информация, че ситуацията е същата и в Англия, където има данни, че този стока изобщо липсва, каза министърът.

Министерството на земеделието обобщава доставките на хранителните стоки да търговските вериги в шест канала. По всички тях има високи надценки, които се движат между 48,8 на сто до над 90 процента, посочи земеделският министър. Надценките се получават и през различни такси, които се искат от производителите. Това са например такси за реклама асортимент, оборот отстъпки и други. Това са пари, които се вземат от клиентите, но не стигат да производителите, посочи министър Гечев.

Има ужасяващ страх от производителите да дават информация за доставните цени, за да не отпаднат от дистрибуционните  вериги, каза Гечев. Например опаковка кашкавал от 400 грама е с доставна цена 8,04 лева, но се продава за 15,99 лева, каза Гечев, без да назове производителя и търговската верига. В друг случай краве сирене в опаковка 400 грама се доставя при цена 5,64 лв., но на рафта във веригата се предлага по 10,79 лева или с надценка 91 процента.

Всичко това е законно, каза министър Явор Гечев. Има недостиг в законодателството и за изсветляване на сектора ще направим две бързи неща – ще се приемат две наредби, подготвени от Министерството на земеделието и Министерството на икономиката за храните, които да дадат публичност по цялата верига на доставки. Ще има регистри на всички търговци и на складовете, които се занимават с продажбата на храни. Първият по веригата на даден продукт ще отрази в електронния регистър пускането му на пазара и всеки следващ ще информира къде е отишла храната и на каква цена, каза Гечев.

На база на авансовите вноски се очаква 25 процента ръст на печалбата на търговските вериги за миналата година, съобщи представител на НАП.