Съществува ли ядрена заплаха за Русия от Украйна?

КПП на пътя към Чернобилската зона. Снимка: УНИАН

Украйна е осъществявала програма за разработване на собствени ядрени оръжия с плутониев и уранов заряд. Руската Служба за външно разузнаване и военното разузнаване ГРУ разполагат с документални потвърждения за това, пише “Комсомолская правда”. Вестникът се позовава на “редица източници, заслужаващи доверие”, без обаче да ги назове. 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви наскоро на Мюнхенската конференция по сигурността, че ако не получи помощ за гарантиране на сигурност за Украйна, Киев може да се оттегли от Будапещенския меморандум, затвърдил безядрения статут на страната. Много доказателства сочат, че това не е било нито блъф, нито празна заплаха, твърди руското издание.

Според него в ядрената програма на Украйна са участвали киевски институти, а ключова роля в проекта била отредена на  Харковския физико-технически институт, чиято експериментална база давала “по принцип” възможност за получаване на оръжеен плутоний от отработено реакторно гориво. По въпроса се работело и в зоната на Чернобилската АЕЦ под прикритието на местния висок радиационен фон. А персоналът на Запорожката АЕЦ “потвърдил”, че такава дейност се водела и там, само че местните инспектори не я отразявали в докладите си до МААЕ.

Различни оценки показват, че Украйна би могла да създаде ядрено взривно устройство за време от няколко месеца до две-три години. Страната има и носители, които да доставят заряда до редица големи градове в Русия. А също така възможности да създаде “мръсна бомба” от гигантското количество ядрени отпадъци в Чернобил. Тъкмо за предотвратяване на такава диверсия в Чернобилската и Запорожката АЕЦ бяха изпратени руски войски, които дежурят там заедно с украински, пише всекидневникът.

“Представете си ядрен боен заряд да избухне на руска територия и какви щяха да са последиците” – “светът трябва да е благодарен на Русия, че тя толкова навреме започна военната си операция” в Украйна, заявява “Комсомолская правда”.

Изявленията на руски официални лица, че през последните години Украйна се е стремила да създаде ядрени оръжия, засега не могат да бъдат нито потвърдени, нито опровергани – прекалено са малко незасекретените сведения, включително представените от Русия. Това заявява в интервю за “Комерсант” Пьотър Топичканов, асоцииран старши научен сътрудник от Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ). 

Украйна имаше технологии и материали в сферата на ракетната техника още от съветско време, а и от сътрудничеството си с Русия до анексията на Крим през 2014 г., но картината не бе тревожна. “Потвърждава го фактът, че до края на февруари Русия никъде не бе повдигала този въпрос”, подчертава ученият. 

“Обществеността не само в Русия, но и в целия свят очаква нещо по-конкретно, а не просто думи”, казва той. Припомня и предишни “безпочвени обвинения” срещу някои страни, че разработват оръжия за масово унищожаване – обвинения, “използвани като претекст за военна интервенция”. 

Според Топичканов на международни форуми с негово участие Украйна никога не е била споменавана сред държавите с потенциал за създаване на ядрена бомба. “При всяко положение за Украйна би било крайно трудно да скрие практически действия по създаването на ядрени оръжия”, посочва експертът.

“Абсолютното мнозинство страни в света не споделят възгледите и действията на Москва спрямо Украйна. В тези условия, дори ако се случи немислимото и Русия представи убедителни доказателства за скрити усилия на Украйна по създаването на ядрени оръжия, повечето страни ще ги посрещнат с недоверие и ще ги отхвърлят”, прогнозира той.

Докато не спре насилието в Украйна, според него не може да има “никакъв диалог” с Русия в сферите на ядреното неразпространение и контрола над ядрените оръжия. “Сега и в обозримо бъдеще всички изявления на Москва за ядрени рискове, уж съществували в Украйна, ще потънат в тишина”, заключава специалистът от СИПРИ. 

Източник: Българска телеграфна агенция