Янаки Стоилов с предложение за освобождаване на Иван Гешев

Снимка: dariknews.bg

Правосъдният министър в служебното правителство Янаки Стоилов е насрочил заседание на ВСС заради сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев, съобщиха от Българската телеграфна агенция.

Пред журналисти днес той обясни, че преди два дни при него е постъпила информация от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков за допуснати нарушения от страна на главния прокурор.
В сигнала имало данни за действия и бездействия на главния прокурор, които “съставляват тежко нарушение на служебните задължения” и действия, “накърняващи престижа на съдебната власт”, затова и Стоилов предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет /ВСС/ да се произнесе за наличието на обстоятелства за предсрочно освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор.


Стоилов допълни на брифинга, че е обобщил мотивите за своето предложение в няколко групи причини, като ще ги представи на самото заседание на ВСС на 22 юли. Информацията, предоставена от Бойко Рашков, надхвърля 100 страници, обясни правосъдният министър и каза, че става дума за разгласяване на данни от досъдебни производства, липса на единен критерии за разследване на лица, заемащи висши държавни длъжности, данни, навеждащи към нарушения на кодекса за поведение на магистратите, и други.

Прокуратурата на Република България не е учудена, че служебният министър на правосъдието, изпълнявайки волята на служебния министър на МВР – Бойко Рашков и внася такова предложение във ВСС. Това каза за БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева по повод на предложението на Янаки Стоилов във ВСС главният прокурор Иван Гешев да бъде освободен предсрочно заради нарушения.


Учудени сме от това, защо Янаки Стоилов внася сигнала срещу Иван Гешев едва сега – дни преди да изтече мандатът на служебното правителство, коментира Милева и определи ситуацията като политически акт, целящ само политически дивиденти и пиар.
Според говорителят на прокуратурата, в предложението се съдържат само политически, но не и юридически аргументи, и то е без никаква конкретика.