Д-р Александър Симидчиев: Отговорът на заплахата от четвърта ковид вълна е ваксинацията

Д-р Александър Симидчиев и Манол Пейков, снимка: Пресцентър на "Демократична България"

Депутатът от “Демократична България” пулмологът д-р Александър Симидчиев заяви във видео разговор с народния представител Манол Пейков във фейсбук, че за да не се стига до пореден локдаун при навлизащата четвърта ковид вълна, трябва да се обединим и да се ваксинираме, за да създадем обществен имунитет.

“Дали четвъртата вълна ще бъде много висока, или ще бъде разтлана и широка, зависи от поведението ни като общност. Това е стратегическият отговор към тази заплаха и нещото, което ще реши какво ще се случи при нас, а не индивидуалното действие на един човек”, каза той.

Симидчиев обясни начина, по който работят ваксините и заяви, че с тях боледуването протича по-рядко и леко, с по-малко странични ефекти и много по-малко загинали хора.

“Ние се раждаме с абсолютно празна имунна система, която не знае срещу какво ще трябва да се бори. Това, което правят ваксините, е да дадат малка част от причинителя. Ваксинопрофилактиката промени коренно съвременната медицина и няма нужда да боледуваме, за да развием имунен отговор”, каза пулмологът.

Симидчиев изтъкна, че за да излязат на пазара, ваксините задължително трябва да преминат през 3 фази на проучване. Добави, че страничните ефекти от тях се появяват на базата на това с каква честота са в популацията и не могат да продължат повече от 2 месеца.

“Страничните ефекти, които можем да очакваме, са не по-малко от 1 на 10 000. Няма опасност да се появят някакви редки странични ефекти, защото вече има твърде много приложени дози. 99.9% от неочакваните реакции се описват в рамките на около 60 дни след прилагането на ваксината. Всички странични ефекти с по-дълъг период са резултат от някакъв друг фактор, който е настъпил след прилагането на ваксината”, добави той.

Д-р Симидчиев уточни, че при новия индийски щам ефикасността от ваксинацията на ниво популация със сигурност е спаднала. Посочи, че е изключително важно да се спазват мерките, за да се сведе разпространението на вируса до минимум.

“Вирусът има един единствен стратегически приоритет и това е той да оцелява. Когато ние му сложим някаква пречка, намаляваме с 30-40 % възможността той да действа. Единственото 100-процентово ефикасно нещо, е да използваме изцяло интелекта на нас като общество срещу гените на този вирус, което значи да използваме маски, да спазваме дистанция, да поддържаме хигиена и да се ваксинираме”, каза той.

Александър Симидчиев заяви, че ваксинацията на децата не е проблем, но не е крайно необходима, защото при тях рисковете са само от разпространение на вируса. Подчерта, че абсолютен приоритет е ваксинацията на учителите и хората, които се занимават с деца.

Целия разговор гледайте тук: https://www.facebook.com/manol.peykov/videos/954404091805099