Джо Байдън на ключова визита в Полша

Джо Байдън, снимка: nova.bg

Американският президент Джо Байдън, който е в Европа, за да призове съюзниците си за повече подкрепа за Украйна, днес ще посети Полша – ключов член на НАТО, който е приел милиони бежанци от войната, пише днес в. “Ню Йорк таймс“. Посещението му идва ден след като НАТО одобри разполагането на 40 000 допълнителни военнослужещи в Източна Европа и активира специална военна оперативна група, която да реагира, ако Русия използва оръжия за масово унищожение, припомня вестникът. То идва и в момент, когато украинските сили предприеха няколко контраатаки, които изглежда са променили динамиката на войната. След среща в Брюксел тази сутрин с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Байдън ще отлети за Жешов, полски град в близост до украинската граница, където ще бъде информиран за хуманитарната криза, а след това ще посети американски войници от 82-ра въздушнодесантна дивизия, които са разположени там.

В. “Вашингтон поуст” също обръща внимание на визитата на Байдън в Полша. Изданието отбелязва, че тя ще се състои на фона на обещанието на САЩ да отворят границите си за 100 000 украински бежанци и след като те заявиха, че ще отговорят “със същото”, ако Русия използва химически оръжия. То цитира американски военни анализатори, според които битката за украинската столица Киев продължава и през втория месец на войната, като контраатаки са принудили руските войски да заемат отбранителни позиции. Вестникът цитира и изказване на украинския президент Володимир Зеленски, който в свое видеообръщение, публикувано днес, похвали своите сили за осуетяване на напредването на руските сили към големи населени места. “Ако Русия е знаела, че ще се сблъска с това, сигурен съм, че определено щеше да се страхува да дойде тук”, казва той, визирайки ожесточената украинска съпротива.

Британското издание “Таймс” пише, че правителствени източници са изразили разочарование от забележките на Байдън за химическите оръжия, тъй като те смятат, че по-добрият подход е да държат президента Путин в неизвестност какъв точно би бил западния отговор. Вестникът отбелязва, че източниците от британското министерство на отбраната са омаловажили забележките на Байдън и са заявили, че отговорът на НАТО на руска атака с химическо оръжие ще зависи от обстоятелствата. Един от източниците е заявил, че не вижда как Западът би могъл да предприеме действия, които могат да доведат до въвличането му във война. Администрацията на Байдън избягва да обявява червени линии по отношение на употребата на оръжия за масово унищожение в Украйна, съзнавайки, че през 2013 г. президентът Обама не спази обещанието си да действа срещу Сирия, когато тя използва химически оръжия, припомня “Таймс”.

Гардиън” насочва вниманието на читателите си към развоя на войната. Той цитира думите на вицемаршал Мик Смит от британските ВВС, според когото по преценка на британското разузнаване украинските сили вероятно са си върнали два града западно от столицата Киев. “Вероятно успешните контраатаки на Украйна ще нарушат способността на руските сили да се реорганизират и да подновят настъплението си към Киев”, цитира думите на Смит всекидневникът. “Гардиън” отбелязва и че в последния доклад на разузнаването на британското министерството на отбраната се твърди, че Украйна вече нанася удари по “цели с висока стойност”, което принуждава руските сили да пренасочват ресурси за защита на своите линии за доставки. В доклада като примери за подобни цели се посочват нападенията срещу десантен кораб и складове за боеприпаси в Бердянск, които Украйна твърди, че е унищожила.

Източник: БТА