Западните танкове е възможно да имат проблеми в Украйна

Теглото на западните танкове, които ще бъдат доставени на Киев от страните от НАТО, може да създаде проблеми, твърдят експерти пред сп. „Нюзуик”.

През последните седмици западните съюзници на Киев обявиха, че са готови да доставят на украинската армия съвременни основни бойни танкове.

На 25 януари президентът на САЩ Джо Байдън каза, че Вашингтон ще достави на Украйна 31 танка M1 Abrams. Наричайки M1 Abrams “най-добрите танкове в света”, Байдън заяви, че САЩ ще предоставят достатъчно количество за оборудването на украински танков батальон.

Обещанието за доставка на “Ейбрамс” дойде след обещанието на Берлин да предостави на Украйна 14 танка “Леопард 2А6”. Берлин даде разрешение и на други държави да реекспортират произведени в Германия танкове Leopard.

В петък Германия одобри и лиценз за износ на по-старите танкове Leopard 1.

Преди това Великобритания обеща доставки на своите основни бойни танкове Challenger 2. Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства този ход, като на 14 януари заяви, че допълнителната подкрепа “не само ще ни укрепи на бойното поле, но и ще изпрати правилния сигнал към другите партньори”.

Всички нови танкове са по-модерни от основните бойни танкове, които Киев използва от началото на войната, включително Т-72 от съветската епоха. Преди това Украйна е получила Т-72 от няколко държави, а през ноември Белият дом пое ангажимент да финансира обновяването на 45 танка Т-72Б с разширени възможности в Чешката република.

Но Т-72, който е най-масово използваният основен боен танк в света, тежи около 45 тона, както и по-късният модел Т-80. Според американската армия един М1А1 може да тежи между 67 и почти 74 тона.

“Това се отразява на това какви мостове може безопасно да използва машината, което от своя страна се отразява на това къде да бъде разположена и колко лесно може да маневрира на бойното поле”, казва пред “Нюзуик” военният и отбранителен експерт Майкъл Пек.

Мостовете от съветската епоха са били проектирани така, че да издържат тежестта на танковете от онова време и от региона, казва пред изданието бившият военен Франк Ледуидж.

“Много украински мостове може да не са подходящи” за далеч по-тежките западни основни бойни танкове, които сега предстои да бъдат изпратени на Украйна, казва той.

Понтонното оборудване, използвано от украинските военни, също е проектирано с оглед на танковете от съветската епоха, а не за “Ейбрамс”, “Чалънджър” или “Леопард”, добавя той.

Още през февруари 2020 г. военното издание Breaking Defense писа, че докато западноевропейската инфраструктура “по време на Студената война често е била укрепвана, за да издържи теглото на над 60-тонните танкове на НАТО, Източна Европа не е можела да си позволи да строи толкова солидно и във всеки случай е трябвало да издържа само много по-леки съветски танкове като 45-тонния Т-72”, припомня “Нюзуик”.

Междувременно стана известно, че първият канадски танк Leopard 2 за Украйна е пристигнал в Полша, съобщи канадският министър на националната отбрана Анита Ананд.

Германия очаква скоро да има достатъчно ангажименти от страна на други държави от ЕС, за да може да изпрати в Украйна обещания контингент от танкове “Леопард 2” (Leopard 2), предаде Ройтерс, като се позова на говорител на германското правителство.

“Германският ангажимент остава”, заяви правителственият говорител. Той отказа да назове конкретни страни, които са поели ангажимент да изпратят танковете германско производство, необходима на Украйна, за да отблъсне руските нашественици от своята територия.