Корнелия Нинова: Предвиждаме мерки за помощ на семействата и икономиката за посрещане на ценовия удар

Вицепрмиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в предаването „Още от деня” на Българската национална телевизия заяви, че правителството предвижда две групи мерки за помощ на семействата и икономиката за посрещане на ценовия удар. Първата група мерки са свързани с ковид кризата, а втората са по отношение на скока на цените на тока. Тя категорично заяви, че компенсации ще има не само за битовите потребители на ток, а и за бизнеса. В момента се обсъжда размерът на компенсациите.

По нейните думи има натрупани свръхпечалби в производителите и търговците на ток, които могат да се използват за компенсиране на икономиката, като това е практика, която е въведена в някои европейски държави. “И е абсолютно логично, защото тези свръхпечалби са натрупани от икономическите субекти, от малките и средните фирми, които са в затруднено положение, от домакинствата – и е справедливо част от тези пари да бъдат върнати на хората и на фирмите, от които са взети”, подчерта вицепремиерът Нинова. 

Според Корнелия Нинова мораториумът трябва да върви с компенсиране на електроразпределителните дружества, ЕСО и ВиК дружествата. 

“Привърженик съм на мораториума на цените и в Министерски съвет настоявах да го има. Знам какви са аргументите против, има и разумни аргументи. Но първата ни грижа е да се погрижим за домакинствата, за семействата и за хората, които от 1 януари нямаше да могат да поемат този удар. Втората грижа е компенсациите за икономиката и за фирмите. Третата е за електроразпределителните дружества – ЕСО и ВиК. И четвъртата мярка, която мисля, че трябва да се вземе, е увеличаване на доходите. Тези четири мерки, в комплекс, биха довели до това и семействата, и икономиката да могат да посрещнат този удар, и да се даде едно спокойствие през зимните месеци, които очакваме да са много трудни”, каза още тя.

Нинова обърна внимание, че трите месеца на мораториума трябва да бъдат използвани за законодателни промени, които да гарантират в бъдеще едно по-справедливо ценообразуване.  

Тя съобщи, че по време на преговорите за съставяне на правителство, социалистите са предлагали намаляване на ставката за ДДС на енергоносителите от 20 на 9%, но това предложение не е било прието.

Според вицепремиера Нинова завършването на газовата връзка с Гърция и азерския газ е едно от възможните решения за овладяване на цените, но не е единственото, и срещата с гръцкия премиер Мицотакис би могла да даде тласък за по-бързото изграждане на връзката. 

За проверката на състоянието на язовирите Корнелия Нинова каза: “Влагам много енергия в тази тема още от 2014 г., когато преживях лично наводнението в Мизия, и видях как 4-метрова вълна отнесе домове, хора и животни. И оттогава се опитвам да намеря истината за състоянието на язовирите, но като опозиция от нас се криеше информация. Сега, влизайки в министерството, съм леко шокирана от това, което виждам. Язовирите, за които отговаря Министерството на икономиката и индустрията са 454 язовири, които са били безстопанствени или прехвърлени от общините на държавата. 305 са в процедура на прехвърляне. На 1323 е отказано прехвърляне, защото не отговарят на определи условия. На 13 юли 2018 г. Министерски съвет взема решение за спешен ремонт на 93 язовира и дава 500 млн. лв. за това. Сега, като влязохме и поискахме проверката, се оказва, че са ремонтирани само 10 от тези 93-а, те са спешни. Още един факт, който е шокиращ – ДНСК ни даде доклад, в който каза, че и тези десетте, ремонтираните, са незаконно ремонтирани. Сега ще установяваме какво е станало с тези 500 млн. лв. и ще изнесем информацията. И прокуратурата в момента проверява. Гарантирам, че по тази тема ще бъда много категорична.”

“Държавните заводи и дружества, каквито са ВМЗ “Сопот” и “Кинтекс”,  да бъдат оздравени, да имат работа и хората да имат редовно заплащане. Втората част от работата в т.нар. военно-промишлен комплекс е Междуведомствената комисия, която дава разрешителните и всички документи за търговия с оръжия и стоки с двойна употреба. Това са две различни направления на работата на министерството – едното е оздравяване на държавните предприятия, другото е стриктен български и международен контрол, за да не се допуска и най-малък елемент от сделка, която да буди съмнения и в България, и в нашите международни партньори, че се прави нещо нередно”, подчерта вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията.

“След скандала с Държавна консолидационна компания  започнаха проверки. Днес написах писмо до прокуратурата и до КПКОНПИ. Помолих за информация докъде са стигнали тези проверки, има ли образувано досъдебно производство, срещу кого, със съмнения за какво престъпление. Когато получа отговорите от институциите, които в момента разследват случая с ДКК, също ще го изнеса публично”, коментира още вицепремиерът Нинова. 

В предаването “Още от деня” Корнелия Нинова коментира и случая с акциите на Пловдивския панаир: “Като министър на икономиката и индустрията съм длъжна да защитя държавния интерес. Има едно решение на Общинския съвет на Варна преди това за прехвърлянето на акциите, в което се казва, че Община Варна решава да ги прехвърли на държавата. И затова, защитавайки интересите на държавата, си позволих да поискам от областния управител на Варна да върне сделката и да спре вписването в Агенцията по вписванията, докато не се изясни този случай. Държавата е готова да си върне тези акции.”