По 245 000 лв. обезщетение при пенсиониране вземат в РВД

Диспечери от РВД, Снимка: bulsatsa.com

По около 245 000 лв. средно получават като обезщетение при пенсиониране от Държавно предприятие “Ръководство на въздушното движение” ръководителите на полети, а инженерно-техническият състав – по около 105 000 лв. Това става ясно от писмения отговор на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев на парламентарен въпрос, зададен от народния представител от “Демократична България” Ивайло Мирчев.

В края на март Мирчев попита министъра на какъв принцип се изчисляват паричните средства, които се получават при пенсиониране от ръководители и служители на Държавно предприятие “Ръководство въздушно движение, какъв контрол се упражнява от министерството на тази практика през последните 5 години?

От 1996 г. РВД има колективен трудов договор, според който при пенсиониране служителите му получават обезщетение, равно на последното брутно месечно възнаграждение, умножено по броя на отработените години в предприятието, отговаря министър Събев.

През 2006 г. е въведена формула, която слага таван на обезщетението. Така към последната брутна заплата и броят прослужени години се добавя и коефициент на съотношение между индивидуалната основна заплата и базова единица, приета за предприятието.

Обезщетения не получават генералният директор на РВД и членовете на управителния съвет, а само служителите на трудов договор.

Разходите за обезщетенията са включени като отделен раздел в Плана за ефективност на предприятието, който в последните 5 г. е одобрен от Европейската комисия, а надзор у нас осъществява Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация”

Транспортният министър изтъква, че ДП РВД не ползва никакви бюджетни средства, а приходите му изцяло са от такси за предоставено аеронавигационно обслужване.

“Един полицай при пенсионирането си получава средно около 25 000 лв.”, коментира във Фейсбук депутатът Мирчев, и повдигна въпроса, дали не трябва да има реален  таван на обезщетенията при пенсиониране в държавни фирми и институции.