САЩ доставят ракети на Украйна, а Русия унищожава летища

Украински МиГ-29. Снимка: УНИАН

САЩ заявиха вчера, че Украйна всъщност няма нужда от бойни самолети, за да се брани от руските атаки, но съобщиха, че смятат да ѝ доставят повече отбранителни системи земя-въздух, предаде Франс прес.

“Самолетите не са онова, от което имат най-вече нужда в момента украинските ни партньори”, заяви пред журналисти говорителят на американската дипломация Нед Прайс.

Анализът на разрушенията, причинени от Русия в украински региони, показва, че те се дължат главно на ракети и артилерийски снаряди. Самолетите не са най-подходящи за отбрана от тези оръжия, обясни той.

Според Прайс украинската армия все още разполага с редица самолетни ескадрили, годни за летене. 

Той добави, че “ефикасността” на руската авиация е била “ограничена от наземните системи за противовъздушна отбрана” – ракети земя-въздух и портативни зенитни комплекси, по-специално Стингър, доставени от американците.

“Ще продължим да доставяме на нашите украински партньори системи земя-въздух” и “може би ще сме в състояние да им доставим още повече такива”, допълни говорителят.

САЩ окончателно отхвърлиха в сряда предложението на Полша да предостави на американската армия своите изтребители МиГ-29, за да бъдат впоследствие предадени на Украйна, като сметнаха, че това би било “рисковано” и би могло да предизвика ескалация от страна на Русия.

Вашингтон не изключи изцяло възможността някоя страна от НАТО да достави изтребители на Киев, но това ще зависи от нейното “суверенно решение”, подчерта Прайс, като намекна, че САЩ няма да подкрепят открито подобни действия. 

Междувременно бе съобщено, че въоръжените сили на Русия извадили от строя две военни летища в Украйна, според говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Поразените военни летища се намират съответно в Луцк и Ивано-Франковск, в Западна Украйна. Припомняме, че преди дни руските сили унищожиха украинската военновъздушна база „Староконстантинов“.

Конашенков съобщи също така, че от началото на руската офанзива срещу Украйна са унищожени общо 3213 украински военни обекта.

Говорителят на руското министерство каза още, че войските на признатата само от Русия Донецка народна република са превзели град Волноваха, който се намира в Донецка област.

Руската авиация и противовъздушна отбрана за едно денонощие свалиха три украински хеликоптера Ми-24 и осем безпилотни летателни апарата, сред които пет дрона “Байрактар ТБ-2”, съобщи още Конашенков, предаде ТАСС. При руски въздушни удари бяха поразени жилищни зони в град Днипро. Загина един човек, съобщи украинската служба за извънредни ситуации, предаде Франс прес.