Русия настъпва в три направления в Източна Украйна

Снимка: Ройтерс

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че украинските военни в неделя са отбили атаки на руски войски край 11 населени места в Донбас.

Руските сили напредват в три посоки, но продължават да съсредоточават основните си усилия в настъпление в посока Бахмут, съобщи Генералният щаб на украинската армия.

“Врагът води неуспешни настъпателни действия в посока Лиманск, Авдиевка и Запорожие. Продължава настъпателните действия в посока Бахмут. В други направления той води защитата”, каза щабът.

Руските сили близо до стратегическия град Бахмут (Източен Донбас) все повече използват въздушни удари, докато продължават настъплението си, каза Генералният щаб в доклад по-рано в неделя.

Според военни анализатори докато превземането на Бахмут би имало символично значение за Русия, това не би било важно от стратегическа гледна точка и не би довело до съществено изместване на войната.

През изминалото денонощие украинските сили отблъснаха атаките на окупаторите в районите на населените места Стелмахивка и Новоселивск в Луганска област и Виймка, Роздоливка, Билогоривка, Парасковийвка, Бахмут, Ступочки, Новобахмутивка, Первомайск и Марийнка в Донецка област, се казва в съобщението.

Генералният щаб предупреждава, че продължава заплаха от руски удари с ракети и дронове в цяла Украйна.

Русия иска Бахмут, защото градът е ключът към превземането на Донецка област. Бахмут е постоянно атакуван, предимно от частната армия “Вагнер”. Повечето хора напуснаха града, но въпреки това хиляди от тях остават по домовете си.

“Звездата” на шефа на частната армия “Вагнер”, близкия до руския президент Владимир Путин – Евгений Пригожин, “започна да избледнява след месеци на възход”, след като той не успя да изпълни обещанията да превземе Бахмут. Това пише Радио Свобода, като цитира анализатори от американския Институт за изследване на войната (ISW).

Те предполагат, че Путин е искал резултати от Пригожин генерал Сергей Суровикин, особено в опитите да се пречупи волята на Украйна и нейните западни поддръжници да продължат войната.

“Защото опитът на Пригожин да превземе Бахмут е приключил, а въздушната кампания на Суровикин не направи нищо повече от това да причини страдания на украинските цивилни”, казва ISW. Добавя, че Суровикин е използвал за атаката по-голямата част от руския запас от прецизни ракети.

В началото на януари генерал Сергей Суровикин беше свален от поста командир на руските сили в Украйна и заменен с шефа на руския Генерален щаб генерал Валерий Герасимов.

Путин, както предполагат анализаторите, “изглежда е решил да изостави зависимостта от Пригожин и неговите нередовни сили и отново да се довери на Герасимов, Шойгу и обикновените руски военни”.

“Може би Путин се е почувствал застрашен от възхода и нетактичното самоутвърждаване на Пригожин”, не изключва ISW.

Бахмут продължава да е основната гореща точка на фронта. Боевете за града, в които наемниците от групата на Пригожин играят значителна роля, се водят от юли 2022 г. Военни анализатори отбелязвата, че превземането на Бахмут има по-скоро символично значение за Русия, но не е важно от стратегическа гледна точка.

През януари пресслужбата на основателя “Вагнер” – Пригожин, обяви “пълното освобождаване” на Соледар, малък град, разположен на 20 километра от Бахмут. По-късно тази информация беше потвърдена от Министерството на отбраната на Русия. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна все още не е потвърдил загубата на града.

Източник: Свободна Европа