Президентът назначи новото служебно правителство с премиер Гълъб Донев

Гълъб Донев, снимка: bnr.bg

С указ от днес президентът Румен Радев назначи служебно правителство от 3 февруари с министър-председател Гълъб Донев. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

На 21 януари президентът съобщи в интервю, че Гълъб Донев ще остане премиер и в следващия служебен кабинет. 

Гълъб Донев – биография 

Гълъб Донев е роден на 28 февруари 1967 г. в София. След като завършва 35-а Руска езикова гимназия в София, се дипломира във Висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски”. След това придобива магистърска степен по финанси в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и по право в Русенския университет “Ангел Кънчев”. Специализирал е бизнес и мениджмънт в УНСС, сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА.

Почти цялата кариера на Гълъб Донев е минала в Министерството на труда и социалната политика с малки изключения. От 2001 г. той е директор на дирекция “Условия на труд и управление при кризи” в Министерството на труда и социалната политика. В периода 2005-2006 г. е изпълняващ длъжността главен секретар на Министерството на труда и социалната политика. От 29 ноември 2007 г. до 19 август 2009 г. Гълъб Донев е член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, като през 2008 г. за срок от една година е бил председател на Надзорния съвет на Националния институт за помирение и арбитраж. От 19 ноември 2007 г. до 24 август 2009 г. той е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция “Главна инспекция по труда”, след което до м. март 2014 г. е заместник-председател на Държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси”.  

От 24 ноември 2014 г. до 11 май 2016 г. Гълъб Донев е заместник-министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко Борисов, след което е бил заместник-директор на дирекция “Административно и информационно обслужване” и заместник-директор на дирекция “Вътрешен одит” на Министерството на отбраната.  

Три пъти Гълъб Донев е бил служебен министър на труда и социалната политика – в служебното правителство на Огнян Герджиков от 27 януари до 4 май 2017 г.  и в двете служебни правителства на Стефан Янев от 12 май до 13 декември 2021 г., като в тях е бил и служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики.

Два пъти Гълъб Донев е бил секретар на президента Румен Радев, отговарящ за социалните политики и здравеопазването  – от 9 май 2017 г. до 12 май 2021 г.  и от 22 януари до 30 март 2022 г., когато е преназначен за секретар на президента по демография и социални политики. С указ на държавния глава Гълъб Донев е назначен за служебен министър-председател от 2 август. 

Състав на служебния кабинет:

Атанас Ангелов Пеканов – служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Лазар Манолов Лазаров – служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Христо Владимиров Алексиев – служебен заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията;

Иван Петев Демерджиев – служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Росица Атанасова Велкова-Желева – служебен министър на финансите;

Димитър Желязков Стоянов – служебен министър на отбраната;

Асен Георгиев Меджидиев – служебен министър на здравеопазването;

Иван Димитров Шишков – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Сашо Георгиев Пенов – служебен министър на образованието и науката;

Николай Милков Милков – служебен министър на външните работи;

Крум Костадинов Зарков – за служебен министър на правосъдието;

Найден Владиславов Тодоров – служебен министър на културата;

Росица Атанасова Карамфилова-Благова – служебен министър на околната среда и водите;

Явор Илиев Гечев – служебен  министър на земеделието;

Никола Руменов Стоянов – служебен министър на икономиката и индустрията; 

Росен Иванов Христов – служебен министър на енергетиката;

Александър Георгиев Пулев – служебен министър на иновациите и растежа;

Илин Павлинов Димитров – служебен министър на туризма;

Весела Николаева Лечева – служебен министър на младежта и спорта.

Георги Георгиев Тодоров – служебен министър на електронното управление.

Единствената промяна в кабинета е на проф. Велислав Минеков с Найден Тодоров.