Христо Иванов: Сценарий за нови избори не е трагедия, да не се плашим да питаме хората

Снимка: fakti.bg

“Демократична България” няма да подкрепи направеното в социалните мрежи предложение от премиера Бойко Борисов за съставяне на експертен кабинет с хоризонт до края на 2021 г. Това каза съпредседателят на обединението Христо Иванов в предаването “Лице в лице” по Би Ти Ви.

“Този лайв на Бойко Борисов, излязъл от джипката, но закован за нея като куче, вързано за парно, беше като фолк версия на заключителната сцена на “Ричард III”, в която кралят, загубил битката, конят му умрял и той предлага кралство за кон. Със заплахи, карайки се на всички слушатели и групи, отново обявявайки се за единствения, който знае и може, се опитва да се задържи за властта”, така Иванов обрисува изказването на лидера на ГЕРБ от нощта след парламентарния вот. Той припомни решението на коалицията да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и БСП. 

“Ако Слави Трифонов вземе мандат и предложи някаква конструкция, която може да издържи, ние ще се отнесем към това с уважение и внимание”, каза Христо Иванов. На въпрос чувал ли се е по телефона с Трифонов или с Мая Манолова, съпредседателят на “Демократична България” отговори отрицателно, но и посочи, че е крайно време да се прекрати практиката политическите решения да се вземат в телефонни разговори или с есемеси.

Иванов определи като задължаващ резултата на “Демократична България” на парламентарните избори. “Имаме да свършим много работа. Наша задача ще бъде да излъчим парламентарна група, която показва висока степен на организация, на работоспособност и възможности да се бори за каузите си, да покажем способността си като общност да се движим в една посока”, каза той.

На въпрос на водещата Христо Иванов прогнозира, че има сценарий да се отиде на нови парламентарни избори, но хората не бива да се плашат от това и да разглеждат тази хипотеза като трагедия.

“Дайте да не се плашим от демокрацията и от това да питаме хората за решения. Този парламент успя да въплъти в себе си решимостта на хората да гласуват против Борисов”, каза Иванов и добави, че при подготовката на бъдещ вот при нормални условия, каквито сега липсваха, хората ще решат на кого да дадат мандат. Той напомни, че “Демократична България” вече има подготвени законопроекти, сред които промени в Изборния кодекс, реформа в съдебната власт и регулаторите и др. 

“Ние се готвим в този парламент да се свърши работа, за да отидем на честни и свободни от Борисов избори”, каза Христо Иванов.

На въпрос за бъдещото решение на правителството за отлагане с 10 години на плащането на концесионните такси за летище София Христо Иванов припомни, че още преди изборите коалицията призовава това да не се прави. “Демократична България” ще използва всички възможности в парламента, за да осветим тази сделка и всички решения в полза на кого се взимат”, увери той.