360 реки в България са с намалена проводимост и са опасни

Снимка: БТА

Програмата за бедствия и аварии е такава, каквато е приета в момента. При подготовката на бюджета за 2024 г. ще бъде направен преглед. Това заяви премиерът Николай Денков, който изнесе информация пред депутатите в парламента за реакцията на институциите вследствие на наводненията в община Царево.

В случай, че кметът на Царево Георги Лапчев е нарушил закона, той трябва да си понесе отговорността, посочи Денков в отговор на няколко въпроса от народни представители, свързани с това дали има резултати от проверките за наличие на застроени дерета. Премиерът призова да не бъдат заклеймявани хора и институции, а да се изчакат резултатите от междуведомствената комисия, създадена с негова заповед. 

Денков увери отново, че хората, чието имущество е пострадало вследствие на природното бедствие, ще получават подкрепа от държавата. 

Настоящата сума е фиксирана спрямо линията на бедност, три пъти съответната сума. Ще бъде направен преглед и ако е необходимо, ще бъде заделен допълнителен ресурс“, каза премиерът. 

Той посочи, че в момента няма индикации на място да има нужда от допълнителна техника, която да се включи в преодоляването на последиците от наводнението. Ще бъде направена и проверка на всички мостови съоръжения, посочи Денков. Министър-председателят потвърди, че по време на обилните дъждове преливане на вода в язовирите е имало, но няма скъсани язовирни стени.

Институциите са имали информация за общо 360 речни корита в цялата страна, които са с намалена проводимост на водата и застрашават населението. Седем от тях са били в община Царево, съобщи Денков.

Министър-председателят беше привикан в парламента по искане на групата на БСП за България по повод действията и мерките за възстановяване след наводнението по Южното Черноморие. Заради тях загинаха четирима души и бяха нанесени щети за десетки милиони левове. 8 септември беше обявен за ден на траур в страната.

Пред депутатите Денков се позова на доклад от октомври 2022 г. на тогавашната служебна министърка на околната среда и водите Росица Карамфилова. Той гласи, че през декември 2022 г. и април 2023 г. служебното правителство е отпуснало над 60 млн. лева за 93 обекта за предотвратяване и овладяване на бедствия. От тях над 11 млн. лева са отпуснати за община Карлово, която пострада от наводнения през септември 2022 г. Остатъкът от средствата е бил насочен към други 10 обекта, от които само един в община Царево.

Проблемът е идентифициран, но той изисква сериозно финансиране и време, за да бъдат обезопасени тези 360 обекта“, каза Денков и добави, че е възможно голяма част от причините за размера на бедствието да се дължат именно на тези проблеми. Той каза още, че правителство сформира междуведомствена комисия, която в 14-дневен срок ще представи доклад за основните причини за наводнението и как подобни случаи да се избягват в бъдеще.

Смъртта на три от общо четирите жертви е настъпила заради срутването на мост в Царево.