4 август – Международен ден на бирата

Снимка: Pixabay

Бирата е питие, което трябва да събира хората и да се консумира с удоволствие и мярка, каза за Българската телеграфна агенция Ивана Радомирова от управителния съвет на Съюза на пивоварите в България (СПБ) по случай Международния ден на бирата – 4 август.

Повече от 200 града по света празнуват днес Международният ден на бирата. Празникът се отбелязва от 2008 г. в първия петък на август по инициатива на Джеси Авшаломов – собственик на местен бар в Санта Круз, щата Калифорния, САЩ.

Първата бира в света

Бирата е най-старата алкохолна напитка в света. Освен че води убедително в класацията на алкохолната индустрия, тя е и сред най-популярните напитки изобщо – на трето място след водата и чая.

Трудно е да се каже кой е изобретил бирата, но най-вероятно първите в света ферментирали напитки са се появили заедно с развитието на селскостопанското производство на зърнени култури преди 12 000 години. Племената, които отглеждали пшеница, ориз, ечемик и царевица, са се натъкнали на процеса на ферментация и вероятно са започнали да произвеждат бира.

Популяризиране на бирата в България

През последните 10-15 години в България започна да се произвежда и предлага широка гама от различни стилове и видове бира, каза Радомирова. По думите ѝ преди десет години портфолиото не е било толкова динамично и в страната се произвеждаха не повече от 60-70 марки бира, с днешна дата листата е динамична и се произвеждат около 180 марки и видове на годишна база. Днес биреният любител е много по-различен. Това са млади хора, които водят активен начин на живот, те са любопитни да експериментират с различни вкусове пиво, посочи Радомирова.

Според изследвания на СПБ бирата е най-консумираната напитка за летните месеци след бутилираните води. Това е трайна тенденция през последните шест – седем години. 65% от българите казват, че месечно пият поне веднъж бира, а всеки втори – един път седмично. Средната консумация на месец през лятото е 12 пъти, посочи Радомирова.

Последните проучвания показват, че днес почитателите на пенливата напитка се интересуват от многообразието на вкусове, аромати, различните стилове и асортименти, а не толкова от цената, обясни тя. Според нея е много важно как се сервира напитката – в каква чаша, каква трябва да бъде пяната. Тя допълни, че има различни чаши за различните видове бира. Има все повече колекционери на сувенири, свързани с бирената култура. Класиката в жанра остава светлото лагер пиво тип Pils, което е най-популярно в страната и около 95% от пазара, разказа още Радомирова.

Празникът на бирата в България

За международния ден на бирата по морето се правят фестивали и празници, но за българските пивовари най-важният празник е Професионалният ден на пивоварите, който е на 20 юли – Илинден. Има години, в които Международният ден на бирата съвпада със старата дата на Илинден – 2 август. Пивото се свързва с лятото, със слънцето, с хубавото време и с ваканционното настроение, коментира Радомирова.

Производство на бира през последните години

През 2022 г. страните от ЕС са произвели почти 34,3 милиарда литра бира, съдържаща алкохол, и 1,6 милиарда литра бира, която съдържа по-малко от 0,5% или изобщо не съдържа алкохол, съобщи европейската статистическа агенция Евростат. В сравнение с 2021 г. производството на алкохолна бира в ЕС се е увеличило със 7%, връщайки се на нива, близки до предпандемичната 2019 г., когато производството е било 34,7 милиарда литра. Що се отнася до безалкохолната бира, няма промяна в сравнение с 2021 г. Общото производство на бира (с и без алкохол) в ЕС през 2022 г. е еквивалентно на почти 80 литра на човек. Общото производство на бира (с и без алкохол) в ЕС през 2022 г. е еквивалентно на почти 80 литра на човек.