Хиляди блокирани в контролирания от талибаните Кабул

Талибани патрулират в Кабул, снимка: Rahmat Gul/AP

Десетки хиляди чужденци и афганистанци, които сътрудничат на силите на САЩ и НАТО, остават блокирани в Кабул. Голямо е закъснението в издаването на визи. Контролираните от талибаните КПП също пречат на хората безпроблемно да достигнат летището, съобщава британският The Guardian.

С наближаването на крайния срок от 31 август, даден от Байдън за пълно изтегляне на американските войски, десетки хиляди хора, отговарящи на условията за евакуация, започват да губят търпение. Много от тях бяха сред тълпите, събрани около летището в Кабул, размахващи документите си или доказателство, че са работили в американските военни бази. Стигна се до жертви след като хората атакуваха американски транспортни самолети в опит да напуснат страната.

Правителството на Обединеното кралство също се опитва да евакуира своите съюзници. Спешността на евакуацията на съюзниците със силите на САЩ и НАТО се усложнява допълнително от нарастващите съобщения за талибански бойци, които проверяват от врата на врата в търсене на хора, които са работили с предишната власт.

Зачестяват съобщения за издевателства на талибаните над обикновенни хора. Германска телевизия съобщи, че член на семейството на един от нейните репортери е бил застрелян от талибаните, когато са дошли да търсят журналиста, който вече е напуснал страната. Междувременно германска неправителствена организация заяви, че е затворила своите убежища за афганистански граждани, които са работили с коалиционни сили, наричайки ги „капани на смъртта“.„Талибаните отиват от врата на врата и търсят свързани с предишното управление. Това можеше да се предвиди “, казва Маркус Гротиан, действащ германски войник, който ръководи мрежата. Тази разправа се случва въпреки обещанията на талибаните само преди дни, че те няма да търсят „никакво отмъщение“ и че „никой няма да отиде до вратите им да попита защо са работили за предишната власт“.

Нарастват страховете от талибанския режим, толкова брутален и насилствен, както когато по-рано те контролираха Афганистан при строга и репресивна интерпретация на ислямския шериат. В доклад на Amnesty International се казва, че наскоро талибанските бойци жестоко са изтезавали и „избили” девет членове на малцинството Хазара в Афганистан по време на тяхното настъпление в цялата страна. Според разкази на очевидци, талибанските бойци са заловили мъжете от Хазара. Шестима от мъжете са застреляни, а трима са изтезавани до смърт.

Общността Хазара практикува шиитски ислям и отдавна е едно от най-преследваните малцинства в Афганистан и Пакистан с мнозинство сунити. През 2001г. талибаните извършиха масова екзекуция на хора от Хазара в продължение на четири дни в провинция Бамян, убивайки 170 човека. Въпреки последните усилия на талибаните да се представят като умерени и цивилизовани, Amnesty заяви, че последните убийства, извършени в провинция Газни, са „ужасяващ индикатор“ за това, което може да донесе управлението на талибаните