ЕК договори допълнителни ваксини от Pfiser

Снимка илюстративна: dw.com

Европейската комисия съобщи, че е договорила до края на този месец доставка на допълнителни четири милиона дози ваксина от “Пфайзер”.

Разпределението на дозите между държавите от Европейския съюз ще се извършва по прилаганата и досега схема според броя на населението. Отбелязва се, че допълнителните количества ще бъдат доставени заради увеличените производствени възможности в страните от ЕС.

Комисията съобщава, че на отделни места в Европа са се развили сериозни клъстери на зараза с ковид. Такива са Тирол (Австрия), Ница и Мозел (Франция,), Болцано (Италия), части от Бавария и Саксония (Германия).

Европейската комисия е сериозно критикувана от мнозина за това, че не успя да договори навреме необходимите ваксини за държавите от съюза.

А у нас според Националното сдружение на частните болници спирането на плановите дейности е грешка. От сдружението се изпратили позицията си на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и го призовават да отмени заповедта, с която се наложи спиране на плановите операции и дейности в болниците.

Представителите на сдружението апелират ограниченията да се насочат на местата, в които “наистина ще имат ефект и няма да струват човешки животи”.

В позицията си от сдружението припомнят, че при предстояща хоспитализация в болниците се прилага контрол чрез тестове, така че рискът от предаване на заразата от COVID-19 вътре в болницата е много нисък.

“Не може да става дори дума за сравнение с риска, на който са изложени хората в заведения, хотели, обществен транспорт, офиси на фирми и администрация и други, разрешени за посещение към момента места”, се подчертава в позицията.

От сдружението считат, че COVID-19 не е нито най-разпространеното, нито най-смъртоносното заболяване, от което страдат хората в момента и пренебрегването на всички останали заболявания за сметка на него ще ни струва твърде скъпо, защото забраната пречи да се извършва своевременно диагностика и лечение на пациенти със сърдечно-съдови, стомашно-чревни, белодробни и други заболявания, посочват още в позицията си те.