Трагедия с афганистанци и американски самолет

Снимка: Shekib Rahmani/Associated Press

Първите 48 часа след разпадането на афганистанското правителство, отчаяните сцени на международното летище в Кабул в началото на тази седмица направиха асоциации с падането на Сайгон, съобщава американското издание Ню Йорк Таймс. Въпреки че все още летището е под контрола на американската армия и евакуационните полети са засилени, десетки хиляди афганистанци се борят да намерят начин да избягат от управлението на талибаните.

И докато американската армия засилва евакуацията по въздуха от Кабул, американските  ВВС признаха за ужасяваща трагедия. Части от човешки тела са открити в американски военен товарен самолет, който излетя сред хаоса на летището в Кабул тази седмица. Ужасяващо видео от епизода, записано от афганистанските медии, бе разпространено по целия свят. Милиони видяха ужасяващата сцена – на американския военен самолет, който отлита, докато афганистанците отчаяно се борят да напуснат страната. Американските пилоти и войски трябваше да взимат решения на място по време на паниката на летището в неделя и понеделник.

Друг транспортен самолет С-17 напусна Кабул късно в неделя с 640 души, претъпкани на борда, което е повече от два пъти от планирания брой, заявиха военни. Пилотите решиха, че огромният самолет може да се справи с товара, казаха служители. Този самолет кацна безопасно на местоназначението си. Но хората, които опитаха да излетят на следващия ден с друг C-17, нямаха този късмет.

Рано в понеделник самолетът на ВВС кацна на летище Кабул. Минути след като самолетът докосна пистата и спусна задната си рампа, хиляди афганистанци, се втурнаха напред, докато екипажът тревожно наблюдаваше. Членовете на екипажа се опасяваха за тяхната безопасност, скочиха обратно в самолета и издърпаха товарната рампа, казаха служители. Някои афганистанци са успели да се качат на крилата на самолета, други са попаднали в леглото на едното колело, в което шасито се прибира след излитане.

Екипажът се свързал с контрола на въздушното движение, управляван от американски военен персонал и самолетът е освободен за излитане, след като прекарал само минути на земята. След излитането пилотът и вторият пилот установили, че колесникът не може да се прибере напълно. Те изпратили член на екипажа да провери какво се е случило през малък илюминатор, който им позволява да видят потенциалните проблеми в колелото. Екипажът е видял ужасяващата картина на останките на хора, които са смачкани от шасито на колесника.

Авганистанци пред летището в Кабул, снимка: Jim Huylebroek for The New York Times