Байдън посети Израел в опит да спре ескалацията на конфликта

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на САЩ Джо Байдън вчера посети Израел в историческа проява на солидарност със съюзник по време на война и обеща да удвои американската военна помощ за страната, макар че също така призова израелците да не се поддават на “всепоглъщаща ярост” след безпрецедентните атаки на “Хамас”, пише в. “Вашингтон пост”.

Байдън застана твърдо зад Израел след нападението на “Хамас” от 7 октомври, при което бяха убити най-малко 1400 души и бяха взети близо 200 заложници, включително няколко американци, посочва изданието. През последните дни обаче реториката на президента се промени и той започна да се опитва да направи разграничение между бойците и палестинските цивилни, отбелязва  вестникът.

Загрижен, че войната между Израел и “Хамас” може да прерасне в по-широк регионален конфликт, Белият дом се опитва да увери арабските си партньори, че ще използва влиянието си, за да защити невинните жители на Газа, коментира “Вашингтон пост”.

Посланието на Байдън по време на неговата визита в Израел беше достатъчно ясно –  стремейки се да унищожи “Хамас”, Израел трябва да се въздържа от ексцесии, които причиняват ненужна загуба на невинни хора, тъй като по този начин би пропилял симпатиите на света, пише в. “Ню Йорк таймс”.

Не е ясно до каква степен посланието му е било чуто от израелските лидери, които продължават да нанасят въздушни удари по Газа и се подготвят за евентуална сухопътна инвазия, отбелязва обаче изданието. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху приветства нотките на солидарност в казаното от Байдън, но не спомена препоръките за сдържаност, коментира то.

Рядко някое задгранично пътуване на американски президент е било толкова несигурно, дори по отношение на маршрута в момента на излитането на “Еър форс уан”, и толкова натоварено с опасност – както политическа, така и физическа, посочва “Ню Йорк таймс”. С личното си посещение на такова високо ниво, докато Израел си отмъщава за атаката на “Хамас”, Байдън на практика рискува да поеме част от отговорността за действията на Нетаняху, коментира вестникът.

Дипломатическите усилия на западните лидери дойдоха в момент, когато външният министър на Израел предположи, че след очакваната сухопътна инвазия не само “Хамас” повече няма да бъде в Газа, но и територията на ивицата Газа ще намалее, пише британският в. “Телеграф”.

Байдън предупреди, че разбира “усещането за шок, болка и всепоглъщаща ярост, която ужасите са предизвикали”, но Израел не бива “да бъде погълнат от тази ярост”, тъй като може да допусне същите грешки като САЩ след предизвикалите подобни чувства в страната атаки срещу кулите близнаци на 11 септември 2001 г., отбелязва изданието.

Думите му отразяват опасенията на САЩ, че ответните действия на Израел за клането на 1400 души, извършено от “Хамас”, могат да прераснат в хуманитарна катастрофа и да предизвикат регионална война, коментира “Телеграф”. Американските инвазии в Ирак и Афганистан след разрушаването на кулите близнаци оставиха региона много по-нестабилен и бяха извършени на цената на стотици милиарди долари и живота на хиляди хора, посочва вестникът.

Междувременно в Западния бряг мнозина палестинци изразяват разочарование и гняв от по думите им слабия отговор на случващото се от страна на палестинската власт и особено на нейния дългогодишен лидер Махмуд Абас, пише лондонският в. “Гардиън”.

88-годишният президент заема поста от почти две десетилетия и многократно е отказвал да произведе избори на територията, която управлява в условията на израелска окупация, посочва изданието. Това подхранва разочарованието и усещането, че президентът отдавна е загубил връзка с настроенията сред народа си и засилва ролята на въоръжените групировки, добавя вестникът.

Критиците на Абас все по-често обвиняват застаряващия лидер, че не се справя със задълженията си и твърде лесно отстъпва пред исканията на израелските власти, докато палестинците имат ограничени права и контрол върху живота си, коментира “Гардиън”. Вестникът цитира жители на град Рамала, където е базирано правителството на Абас, според които президентът сега е подложен на натиск да действа. Според тях, ако Абас продължи да не предприема нищо в лицето на израелските действия в Газа, “ще има преврат”.