Бойко Борисов обясни защо няма да свалят правителството

Бойко Борисов

Бойко Борисов обясни защо няма да свалят правителството, в отговор на журналистически въпрос в кулоарите на парламента. “Защото няма алтернатива на това, макар че в последните седмици ние видяхме новата алтернатива на ПП, „Възраждане“ и БСП. Явно и видно“, каза той.

Бюджета в този му вид няма да го подкрепим и затова съветвам финансовият министър бързо да си го преправи преди първото четене, за да не се налага да гласуваме против, допълни Борисов.

„За всички общини трябва да се намери механизъм да бъдат подпомогнати – и за осветлението, и за инфраструктурата, и в администрацията. Разговорът не е дали искаме да се даде само на нашите общини или само на ДПС, или само на тях, просто да се вкара това в бюджета по начин, по който хората в тези региони да са доволни“, каза той.

Според Борисов заради бюджета не може да падне правителството. Не може, защото дори да не се приеме бюджет, ние години наред бяхме без бюджет, последните три години, така че това не е нищо ново, каза той в отговор на въпрос.

Попитан за думи на премиера Николай Денков, че ГЕРБ искат да се дават пари на общините, но не приемат и мерките за по-голяма събираемост, Борисов каза, че са склонни да се откажат от всичко, но тогава дефицитът трябва да стане 2%, 1%, 0%. Затова и във Велико Търново дадох двата подхода – единият, консервативният, който правихме ние, с намаляване на дефицита, една година стагнация – това е сериозният подход, консервативният подход, правилният подход за следващите поколения, и това, което предлагат, е някакъв междинен, който всъщност няма да удовлетвори никого, но ще продължи “да живурка” правителството, коментира той. По думите му бюджетът трябва да е реалистичен и да пази държавата от дългова спирала.

Лидерът на ГЕРБ коментира, че са подходили толерантно, дали са време. Представете си тези предложения да бяха излезли преди изборите – вдигане на данъците, тези дефицити, тези огромни дългове – 12,7 млрд. нови, посочи той. “За настоящата година в началото, ако си спомняте – 3 млрд., миналата седмица – 5 млрд., сега са заложени 12,7 млрд. лева, ами аз не съм съгласен с тези дългове”, коментира Борисов. Нека да взимаме само толкова дълг, колкото имаме да връщаме стар, това е честното към внуците, към младите хора, защото тези пари не сме ги изработили, Асен Василев не ги е събрал, добави той.

„Искам тук да напомня на г-н Петков, че беше петък към 5 и нещо вечерта, той ми каза, че, ако не бъде избран Терзиев, ще падне правителството. Тогава аз от Самоков призовах ГЕРБ и благодарение на тези гласове правителството остана, като се избра г-н Терзиев“, каза той. Ако си спомняте, аз казах: „Гласувайте за кандидата на правителството“, защото той в прав текст ми каза, че ще падне правителството, ако не вземат София, посочи Борисов. И сега какво се получава – уж прокремълски, уж пропутински, с тези партии преговарят за мнозинството. Аз имам утре среща с европейските посланици и този въпрос ще им го поставя, добави той.

Вчера стана нещо, което очерта новата коалиция – ПП-ДБ, „Възраждане“ и БСП, които изведнъж си късат ризите, че чак до март трябва да стои дерогацията, коментира Бойко Борисов. По думите му някой има голяма облага от това. Нямам обяснения как за газа приехме всичко и платихме скъпо, а за петрола ще пада правителство дори, коментира още той.

Борисов каза, че, ако за три дена не може да се прекрати дерогацията, както Делян Добрев предлага, тогава защо да не е до 31 декември. По повод тезата, че идва зима, той попита защо не са го направили през лятото, през юли, август или септември, когато е било топло.

Попитан дали ще си промени мнението и ще подкрепи Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет, лидерът на ГЕРБ отговори: „Никога, за този човек никога“. По отношение на ПП-ДБ, той коментира, че, ако сега гласуват с Кремъл и Путин, от трибуната ще ги пита по каква работа стоят в евроатлантическа коалиция.  Казусът с квалификацията за Европейско първенство между България и Унгария, Бойко Борисов коментира с една дума: „Срамота“. Според него не може да има състезание без публика.