България изпраща спасители, медици и техника за Турция

Снимка: Ройтерс

Двайсет единици техника и 58 души от МВР заминават за Турция, каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. С тях ще пътуват и кучета на БЧК. Впоследствие България ще изпрати и палатки.

България ще изпрати медицински екип от Военномедицинската академия (ВМА), за да окаже помощ на Турция. Това съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на пресконференция в Министерството на отбраната днес. 

По-рано за от ведомството съобщиха за БТА, че страната ни подготвя да изпрати два самолета “Спартан” в Турция.

Министър Стоянов обясни, че логистичната операция включва транспортирането на аварийни екипи до Летище Адана. Със самолетите трябва да бъдат транспортирани екипи на “Пожарна безопасност и защита на населението” и Столичната община.

Българският Червен кръст също има готовност да предостави хуманитарна помощ на Турския Червен полумесец (ТЧП) за нуждите на пострадалото население от опустошителното земетресение в Турция, регистрирано тази нощ. Това съобщиха от БЧК. БЧК е в готовност да предостави от бедствения си резерв 1000 спални комплекта – походни легла, надуваеми матраци, възглавници, одеяла, горни и долни чаршафи, калъфки за възглавници, кърпи и хавлии, както и допълнително 1000 одеяла и 1000 комплекта спални чаршафи. От съвместния бедствен резерв на Българския Червен кръст и на Турския Червен полумесец могат да бъдат предоставени 300 кухненски комплекта с посуда за хранене, 300 семейни палатки, 300 радиатора, 1000 матрака и 3000 вълнени одеяла.

В готовност да отпътува за Турция е и екип за търсене и спасяване, който се състои от 12 души с пет кучета от Планинската спасителна служба на БЧК.

Българският Червен кръст е в постоянна комуникация с Турския Червен полумесец и сформирания щаб на ТЧП, ръководещ операцията по подпомагане, както и с Министерството на вътрешните работи и с Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”.

Кметът на София Йорданка Фандъкова изпраща екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“, за да участват в спасителните дейности в Турция след силното земетресение там, съобщиха от общината. Екипите са от 15 души и са оборудвани със специализирана техника за издирване и спасяване, включително термокамери, виброкамера и дрон.

Мощното земетресение с магнитуд 7,4 в турския окръг Кахраманмараш рано днес е отнело живота на общо над 600 души в Турция и съседна Сирия, съобщиха световните агенции и турските медии.