Васил Божков на разпит в националното следствие

Снимка: БТА

Васил Божков днес бе призован на разпит в националното следствие и престоя в сградата повече от час. След като я напусна, той обясни, че са му били предявени материалите по делото за хазартния му бизнес.

„Предявяват ми дело, което го водя четири години“, уточни той.

Попитан на какви доказателства се крепи тезата на обвинението, Божков отговори „на слухове“.

„Някой чул, не разбрал, това е“, допълни той.

По думите на Божков съдилищата са решили, че таксите са платени по закон. После приеха закон, който казва всички такси да се плащат така и новата управляваща спойка твърди, че така ще дойдат повече пари в бюджета, а прокуратурата твърди, че съм ощетил бюджета, каза Божков.

Той добави, че има само декларации, които са подписвани от държавните служители и са официални и публични, но няма документи за доказателства. Според бизнесмена делото е огромно и е изхабен страшен държавен ресурс.

“Аз съм невинен до доказване на противното. Ако те докажат, че съм виновен, може би аз ще се оправдавам, че не съм и ще давам доказателства”, заяви той.

Бизнесменът посочи, че има решение на Върховния административен съд, че таксите са плащани по закона за две от компаниите, за другите две – чакат. По думите му делото за заговор срещу държавата, което е водено срещу него, е прекратено, вече няма и държавна охрана, защото делото срещу Борисов също е прекратено.

Адвокатът на Божков Георги Гатев заяви, че няма нищо ново по обвинението. 

Обвинението на Божков по това дело е, че е “подбудил и подпомогнал към определен момент тези, които са изпълнявали функцията на председател на хазарта, примерно да не отчетат факта, че примерно е било таксувано по друг начин, а не по този, който твърди самото обвинение”, допълни защитникът.

Гатев каза, че няма обвинения за подкуп, а за престъпление по служба.

От септември Божков е под домашен арест. Решението за това беше взето от съда. То е по едно от делата, свързани с хазартна дейност, по което Божков беше задържан в ареста след прибирането му от Дубай през август м.г.

Миналият петък, след акция на МВР в имоти на Васил Божков, той беше отведен за разпит като свидетел. Тогава от полицията съобщиха, че се извършват процесуално-следствени и оперативно-издирвателни действия на територията на София във връзка с разследването на убийството на Алексей Петров и в тези действия е включено претърсването в имотите на бизнесмена. След разпита Божков отрече да е бил питан за убития това лято Алексей Петров. По-късно същия ден от прокуратурата обявиха, че при действията на МВР не се е стигнало да изземване.