ВМРО с искане за отмяна на регистрацията на Лозан Панов

Лозан Панов, снимка: trud.bg

ВМРО сезира Висшия административен съд за нарушение на Конституцията от Мария Касимова-Моасе   и настоява за отмяна на регистрацията на кандидат президентската кандидатура на Лозан Панов, където тя е кандидат за вицепрезидент, за нарушение на основния закон на страната.

В жалбата се посочва, че Мария Касимова-Моасе не е живяла в България през последните 6 години, което представлява нарушение на Конституцията и не й позволява да се кандидатира за поста на вицепрезидент. Според изискването на основния ни закон Моасе трябва да е пребивавала в родината през последните 5 години.

Според чл. 93, ал. 2 от Конституцията, право да се кандидатира има всеки български гражданин, който отговаря на условията за избор на депутат и за президент, има навършени 40 години и когато фактически и трайно е пребивавал на територията на страната през повече от половината време за всяка от петте години, предхождащи датата на избора, тоест, поне 6 месеца без прекъсване.

Жалбата на ВМРО е неоснователна, същата търси да пренесе политиката на територията на съда, очевидно – заради слаба политическа позиция в тези президентски избори. Това коментира за Българската телеграфна агенция Емил Георгиев от инициативата “Правосъдие за всеки”, говорител на щаба на кандидатите за президент и вицепрезидент Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе.


От щабът коментираха, че са се запознали с жалбата на ВМРО и на този етап я смятат за напълно недоказана. Намираме, че като доказателства не могат да бъдат кредитирани избирателни цитати от доста по-дълги интервюта, които са дадени от г-жа Касимова във времето, без да бъде съобразен контекстът на въпросните интервюта и съдържанието им в цялост, каза Емил Георгиев. По отношение на юридическата стойност на жалбата намираме, че същата е по-скоро недопустима, тъй като не засяга правата на ВМРО в тази политическа надпревара, посочи той.


Вярно е, че г-жа Касимова в петте години, предшестващи издигането на нейната кандидатура, е живяла както в България, така и извън страната. Вярно е, че също така, за да бъде регистрирана, заедно с г-н Панов, като кандидатпрезидентска двойка, е подписала декларация, според която отговаря на условията за уседналост. Преди тя да подпише декларацията, е направила проверка на своите пребивавания в България и извън нея, и нейната проверка сочи, че тя преимуществено е пребивавала в България, посочи Емил Георгиев. По думите му, това се обосновава по няколко линии. На първо място – както тя е имала вече възможността да обясни в свои медийни участия – тя е майка на дете в неравностойно положение, което повече от други деца се нуждае от майчината близост. И на второ място – центърът на професионалните интереси на г-жа Касимова е в България. С други думи, мястото, където тя изкарва парите за своята и на семейството си прехрана, е в България, откъдето следва и това, че тя е прекарвала повече време в България, допълни говорителят на щаба й.


Емил Георгиев отбеляза, че в Изборния кодекс има много кратки срокове за произнасяне. В това производство ответник срещу жалбата на ВМРО е на практика ЦИК, нашата кандидатпрезидентска двойка биха били заинтересовани лица, допълни той. И разясни, че доказателствената тежест е у ВМРО, т.е. от формацията трябва да докажат твърденията си. Бидейки хора на правото, ние не се притесняваме от правни битки, особено когато знаем, че правните аргументи са на наша страна, заяви още Георгиев.