Депресия – симптоми, причини и какво е лечението

Какво е депресия?

Депресията е често срещано и сериозно медицинско заболяване, което се отразява негативно на това как се чувствате, начина, по който мислите и как действате. За щастие се лекува. Депресията причинява чувство на тъга и/или загуба на интерес към дейности, които някога сте харесвали. Това може да доведе до различни емоционални и физически проблеми и може да намали способността ви да функционирате на работното място и у дома.

Депресията е разстройство на настроението. и се нарича още тежко депресивно разстройство или клинична депресия. При нея може да имате проблеми с извършването на нормални ежедневни дейности и понякога може да се чувствате така, сякаш не си струва да живеете.

Депресията може да изисква дългосрочно лечение. Но не се обезкуражавайте. Повечето хора с депресия се чувстват по-добре с лекарства, психотерапия или и двете.

Депресия симптоми

Симптомите на депресия могат да варират от леки до тежки и могат да включват:

  • Чувство на тъга или депресивно настроение;
  • Загуба на интерес или удоволствие от дейностите, които някога ви наслаждавали;
  • Промени в апетита – загуба или наддаване на тегло, които не са свързани с диетата;
  • Проблеми със съня или твърде много сън;
  • Загуба на енергия или повишена умора;
  • Увеличаване на безцелната физическа активност или забавени движения и говор;
  • Чувство за безполезност или вина;
  • Трудности при мислене, концентрация или вземане на решения;
  • Мисли за смърт или самоубийство.

Симптомите трябва да продължат най-малко две седмици и трябва да представляват промяна в предишното ви ниво на функциониране за да се установи депресия. Също така, медицински състояния (например проблеми с щитовидната жлеза, мозъчен тумор или дефицит на витамин) могат да имитират симптоми на депресия, така че е важно да се изключат общи медицински причини.

Депресията може да се появи по всяко време, но средно за първи път се появява в късните тийнейджъри до средата на 20-те години. Жените са по-склонни от мъжете да изпитват депресия. Някои проучвания показват, че една трета от жените ще преживеят голям депресивен епизод през живота си. Има висока степен на наследственост, когато роднини от първа степен имат депресия. 

Физически симптоми на депресия

Физическите симптоми на депресия са много чести, тъй като депресивните разстройства не са само психични разстройства, а включват и биологични процеси. Типични физически симптоми на депресия са:

  • Вътрешен дискомфорт и напрежение
  • Главоболие
  • Замайване/световъртеж
  • Болки в гърба
  • Проблеми с дишането
  • Проблеми със сърцето
  • Стомашно-чревни оплаквания

Тези физически симптоми често се забелязат първи, но може да не бъдат веднага разпознати като свързани с депресия.

Степени на депресия

Депресията е сложно състояние, което се различава за всеки един човек.

Нивата на депресия могат да бъдат класифицирани в следните категории:

  • Лека депресия: Човек изпитва леки симптоми на депресия, които не пречат на ежедневните му дейности. Те могат да включват чувство на тъга, раздразнителност, загуба на интерес към обичайните дейности или промени в апетита или съня.
  • Умерена форма на депресия: Симптомите са по-тежки и по-чести, което затруднява човек да изпълнява ежедневните си задачи и да поддържа взаимоотношения. Те могат да включват постоянна тъга, значителна промяна в апетита или теглото, безсъние или прекален сън, загуба на енергия или мотивация, проблеми с концентрацията, чувство за безполезност или вина и мисли за смърт или самоубийство.
  • Тежка депресия: Това е най-тежката форма на депресия, характеризираща се със сериозни симптоми, които причиняват значителен дистрес и нарушават способността на индивида да функционира. Може да включва всички симптоми, споменати по-горе, както и постоянни мисли за смърт или самоубийство, трудности при вземането на решения и невъзможност за изпитване на удоволствие от нищо.

Депресията е различна от тъгата или скръбта

Смъртта на любим човек, загубата на работа или прекратяването на връзка са трудни преживявания, които човек може да издържи. Нормално е чувството на тъга или скръб да се развие в отговор на подобни ситуации. Тези, които изпитват загуба, често могат да опишат себе си като „депресирани“. Но да си тъжен не е същото като да имаш депресия. Процесът на скръб е естествен и уникален за всеки индивид и споделя някои от същите характеристики на депресията. И скръбта, и депресията могат да включват силна тъга и оттегляне от обичайните дейности.

Те също са различни по следните причини:

  • В скръбта болезнените чувства идват на вълни, често примесени с положителни спомени за починалия. При тежка депресия настроението и/или интересът са намалени за период повече от две седмици.
  • В скръбта обикновено се запазва самочувствието. При тежка депресия чувството за безполезност и отвращението към себе си са често срещани.
  • В скръбта мислите за смърт могат да изплуват, когато мислите за починалия любим човек. При тежка депресия мислите са съсредоточени върху прекратяването на живота на човек поради чувството за безполезност или незаслужаващ живот или неспособност да се справят с болката от депресията.

Скръбта и депресията могат да съществуват едновременно. За някои хора смъртта на любим човек, загубата на работа или жертвата на физическо нападение или голямо бедствие може да доведе до депресия. Когато скръбта и депресията се появяват едновременно, скръбта е по-тежка и продължава по-дълго от скръбта без депресия.

Разграничаването между скръб и депресия е важно и може да помогне на хората да получат помощта, подкрепата или лечението, от което се нуждаят. 

Жена в депресия

Причини за депресия

Депресията може да засегне всеки – дори човек, който живее в относително идеални обстоятелства.

Причините за депресия могат да бъдат следните:

  • Биохимия: Разликите в определени химикали в мозъка могат да допринесат за симптомите на депресия.
  • Генетика: Депресията може да се прояви в семействата. Например, ако единият близнак има депресия, другият има 70 процента шанс да се разболее.
  • Личност: Хората с ниско самочувствие, които лесно се претоварват от стрес или които обикновено са песимисти изглеждат по-склонни да изпитат депресия.
  • Фактори на околната среда: Продължителното излагане на насилие, пренебрегване, малтретиране или бедност може да направи някои хора по-уязвими към депресия.

Депресията е резултат от сложно взаимодействие на социални, психологически и биологични фактори. Хората, които са преминали през неблагоприятни житейски събития (безработица, загуба, травматични събития), са по-склонни да развият депресия. Депресията може от своя страна да доведе до повече стрес и дисфункция и да влоши житейската ситуация на засегнатото лице.

Съществуват взаимовръзки между депресията и физическото здраве. Например сърдечно-съдовите заболявания могат да доведат до депресия и обратно. 

Лечение на депресията

Депресията е сред най-лечимите психични разстройства. Между 80% и 90% процента от хората с депресия в крайна сметка реагират добре на лечението. Почти всички пациенти получават известно облекчение от симптомите си.

Съществуват три основни вида лечение на депресията: медицинско, психологическо и социално. Справянето с депресията често включва комбинация от тези видове.

Преди поставяне на диагноза или лечение, здравен специалист трябва да извърши задълбочена диагностична оценка, включително физически преглед. В някои случаи може да се направи кръвен тест, за да се увери, че депресията не се дължи на медицинско състояние като проблем с щитовидната жлеза или дефицит на витамин. Оценката ще идентифицира специфични симптоми и ще проучи медицински и семейни истории, както и културни и екологични фактори с цел да се постави диагноза и да се планира курс на действие. В първичната здравна помощ депресията обикновено се лекува с антидепресанти и насочване към подходящи психологически и психиатрични услуги.

Груповата терапия събира хора със сходни заболявания в подкрепяща среда и може да помогне на участника да научи как другите се справят в подобни ситуации.

В зависимост от тежестта на депресията, лечението може да отнеме няколко седмици или много повече. В много случаи значително подобрение може да се постигне за 10 до 15 сесии.

Вижте също видеото на On Air TV “Какво е депресията и как се лекува?”:

Източници:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/depression

https://www.psychiatry.org/patients-families/depression/what-is-depression

Вижте също: Ползи от чайовете за детоксикация и отслабване