Димитър Главчев предлага първа рокада в кабинета

Служебният министър-председател Димитър Главчев очаквано послуша Бойко Борисов и предложи първа рокада в служебния кабинет.

Той инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет. Това съобщиха от правителствената пресслужба. В предложение до президента Румен Радев Главчев предлага Стефан Димитров да бъде освободен като служебен министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов.

В мотивите за персоналната промяна служебният премиер посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви по-рано, че в служебното правителство ГЕРБ застават зад военния министър Атанас Запрянов и искат премиерът Главчев да смени външния – в противен случай служебното правителство няма да има подкрепата на партията. Според Борисов Запрянов, за разлика от външния министър, се е представил фантастично на днешната конференция за сигурността в Черно море, която се състоя в София.

Стефан Димитров зае поста на служебен външен министър вместо Ивайло Ценов, както бе в първоначалния проект за структура и състав на служебния кабинет, който Димитър Главчев предложи на 5 април.