Европейска програма за фотоволтаици за бизнеса 2024 стартира Министерството на енергетиката

фотоволтаици за бизнеса

Снимка: Pixabay

Две важни за бизнеса процедури за подбор на проекти по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) старира Министерството на енергетиката. В съответствие със зелената политика на ЕС, целта на тези инициативи е да се разширят възможностите за производство на електроенергия от възобновяеми източници, както и към съхранението ѝ.

Кандидатстване по програма за фотоволтаици за бизнеса

Първата процедура на тази програма е насочена към малки и средни предприятия. Тя е означена като BG-RRP-4.032 и позволява реализиране на  проекти за инсталиране на фотоволтаични системи с капацитет между 200 kW и 2 MW. Предвиден е бюджет в размер на 107 570 650 лева.

Втората процедура, BG-RRP-4.033, е насочена към по-големи компании. По тази процедура може да се кандидатства за инсталиране на фотоволтаични мощности над 200 kW.  Предвиден е бюджет от 427 544 438 лева.

Тези инициативи са част от Националния план за възстановяване и устойчивост и имат за цел не само да увеличат дела на чистата енергия в националния енергиен микс, но и да подкрепят стратегията на страната за достигане на климатична неутралност. Очаква се общо увеличение на мощностите за производство от фотоволтаици и вятърни паркове до общо 1 425 MW, като към тях ще бъдат добавени и 350 MW мощности за съхранение на електрическа енергия (батерии за фотоволтаици).

Процедурите са отворени за кандидатстване от компании от различни сектори на икономиката, с изключение на селското стопанство, горското стопанство и рибарството. Краен срок за подаване на проектни предложения е 12 юни 2024 г. Това представлява възможност за бизнесите да се ангажират активно с перехода към устойчиви енергийни източници и да използват предоставените средства за ускоряване на своята зелена трансформация.

Инсталирането на фотоволтаици е ключов компонент от Националния план за възстановяване и устойчивост. Той има за цел да ускори прехода на България към нисковъглеродна и устойчива енергийна система, като същевременно насърчава икономическия растеж и социалното благосъстояние. В рамките на тази стратегия Парламентът задължи правителството да предоговари с ЕС Плана за възстановяване и устойчивост в частта за въглищните централи.