Изпуснат газ от площадка за вторични суровини стрестна част от София

Снимка: Булфото

Във връзка с получен сигнал за силна миризма в района на бул. “Илиянци“ при жп гара София – север, на място веднага са изпратени екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община и Столичния инспекторат, съобщиха от пресцентъра на общината. Мобилна станция за проверка на качеството на въздуха е поставена в района на бул. “Илиянци“ при жп гара София-север. На място е и екип на Регионалната здравна инспекция.

Екипите са установили изпуснато в атмосферата вещество меркаптан от площадка за вторични суровини на частна фирма.

Миризма на газ бе установена до столична детска градина в кв. “Военна рампа” в столицата, няма опасност за хората, съобщиха по-рано днес от МВР.

Установено е, че в близост е имало предприятие за преработка на вторични суровини. Миризмата е излязла от два контейнера и е усетена в кварталите “Надежда”, “Орландовци” и “Военна рампа”.

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – София са отишли на място за проверка на площадката за вторични суровини, на чиято територия са били варелите, източник на миризмата. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) .

Ще бъдат проверени всички документи и разрешителни. Ще се провери и как се третират и съхраняват отпадъците, уточниха от МОСВ пред БТА.

От МОСВ добавиха, че освен експертите на РИОСВ-София, на мястото на проверката са били и екипи на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“,  Столичната РЗИ, дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община и Столичен инспекторат. “Аварийните екипи са направили измерване на място с уред и са установили изпуснато в атмосферата вещество меркаптан”, потвърждават и от екоминистерството.

Резултатите от проверката ще бъдат обявени веднага след нейното приключване.

От “Спешна помощ” – София казаха за БТА, че двама души, за които са били извикани линейки заради миризмата на газ,  са били транспортирани в УМБАЛСМ „Пирогов“ за допълнително изясняване на състоянието им. На място са били изпратени три линейки.