Нинова: Няма да подкрепим Трифонов, ще предложим правителство

Днес Изпълнителното бюро на БСП проведе заседание по горещия въпрос – правителство и мерки, предложени от Слави Трифонов. След заседанието лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви следното:

„Няма да подкрепим предложеното правителство и мерките за действия от г-н Трифонов.

Последните години имаме четири цели в нашата политика, които преследваме, принципно и честно към хората. Първата – да се промени моделът на управление на паралелната държава и задкулисието; втората – да се върне държавността там, където й е мястото – българските институции, третата е социалната политика, социалните проблеми на хората, които да бъдат решавани през политическите решения в парламента; политика за конкретните проблеми на конкретния човек. Четвърта – да гарантираме сигурност и стабилност на България.

С предложението на г-н Трифонов нищо от тези наши четири цели не се изпълнява. Употреби се справедливият гняв на хората от протестите за поредния политически инженеринг. По смяната на модела – не само че не се предлагат мерки, нещо повече – като че ли сегашният модел се задълбочава. Вместо да се продължи доброто, направено от служебния кабинет – единствената държавна банка – ББР, да се преструктурира така, че да помогне на малкия и среден бизнес, който се нуждае от държавна подкрепа в кризата, банката се предлага на приватизация. Сигурно вече има и решение кой ще е купувачът. Концесиониране на „Автомагистрали” – също означава защита на частни интереси срещу това от хората да се събират още и още пари. След като се хвърлиха милиони за изграждане на тол система, сега и концесиониране.

Разбира се, не става и дума за сериозна промяна в съдебната система – закриването на Спецсъда и Спецпрокуратурата са и наши приоритети, но не само това е необходимо за сериозната промяна в съдебната система.

Нищо няма за борба срещу монополисти, а и в крайна сметка стари лица, управлявали през прехода, се предлагат да правят новия модел.

Второ – г-н Трифонов налага тежък удар върху парламентаризма с начина, по който поднася своето предложение – без диалог. Вместо от джипката, от фейсбук. Ние не сме се борили толкова години, за да заменим един авторитарен моде с друг. С неуважение към останалите парламентарно представени партии. Всеки от нас, колкото и депутати да има, представлява част от българския народ. И демокрацията, и уважението към институциите, изисква поне диалог.

Трето – в предложените мерки няма и дума за социална политика. Във времена на изключително нарастване на неравенствата, увеличаваща се бедност, на растящи цени, на ток, парно, води, храни – нищо. За преизчисляване на пенсии, за увеличение на заплатите на работещите бедни, за помощ на изнемогващи млади семейства – нищо. Никаква промяна в модела на здравеопазването, в модела на образование.

Четвърто – за нас да се даде сигурност на хората и стабилност за България, също не се постига. С този подход, без парламентарна подкрепа, дори и да са първа сила, не се дава стабилност на управление, прогнозируемост. По този начин не се дава и сигурност на хората. Това са четирите причини да не подкрепим предложението на г-н Трифонов.

На 25-ти юли свикваме Национален съвет на БСП и коалиционни партньори. Освен за резултатите на БСП, ще говорим и за бъдещето. Изпълнително бюро на БСП ще предложи на Националния съвет – ако третият мандат ни бъде връчен от президента Радев, няма да го връщаме веднага, ще започнем открити и прозрачни разговори с други партии, ще поставим национални приоритети на масата и ще се опитаме да предложим кабинет.

На трети избори да се ходи сега, би било огромно изпитание за българската държава и за гражданите, предвид това, което ни очаква наесен. Ние искаме чрез този трети опит да гарантираме сигурност за хората и стабилност за България.”

Как отговори Слави Трифонов на критиките по негов адрес във връзка с направеното от него предложение за правителство може да видите тук.