Общото събрание на НСОРБ избра ръководни органи

Снимка: Христо Касабов

През втория ден от работата на тридесет и седмото Общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) пред делегатите говори заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Ангелина Бонева.

Има забавяне в изпълнението на оперативните програми 2021-2027 г. и в Националния план за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Опитваме се да преодолеем забавянето, каза тя.

По отношение на санирането на жилищните блокове зам.-министърът посочи, че е подходила с голяма доза съмнение към безплатното саниране. Това е и причината да въведем машинна оценка от първия етап на програмата по ПВУ. Тя не е перфектна, но е обективна, каза още Бонева.

По думите ѝ, за да се покрият нуждите, са необходими 4 млрд. лева. През март месец започваме с договарянето на проектите, които са минали и машинна и ръчна оценка и ще отговорим на всяка жалба, каза още Бонева и допълни, че ще продължат да търсят финансиране за всички готови проекти. 

Използвайте БТА за безплатна платформа за всички свои съобщения от общините, съдействайте на кореспондентската мрежа за обективно отразяване, участвайте във форумите в националните пресклубове на БТА, призова генералният директор на БТА Кирил Вълчев пред делегатите на 37-ото Общо събрание на сдружението на общините в България. 

БТА е вече със свободен достъп и не очаква от общините абонаменти за получаване на емисии с новини, плащане за публикуване на съобщения или реклами, каквато практика имаше допреди три години. Новините на БТА са само факти без оценки и винаги с ясен източник, заяви Вълчев. 

Той  подчерта, че агенцията продължава да развива кореспондентската си мрежа в страната и отбеляза, че кореспондентите на БТА отразяват обективно събитията. Генералният директор на БТА отбеляза, че агенцията е започнала проект за заснемане на България, като в рамките на четири години ще бъдат заснети всички над пет хиляди населени места през четирите сезона, по общ модел със знаковите места. По думите му това ще позволи адекватно съвременно илюстриране на новините от всички медии, но и ще остави фотопамет за България през 20-те години на XXI век. 

По време на втория ден от 37-ото Общо събрание на НСОРБ бяха избрани съставите на   Управителния и Контролния съвет за мандат 2023 – 2027 г.  Членовете на ръководните органи бяха избрани чрез тайно гласуване на номинираните, в което се включиха всички делегати.  всички делегати на форума са се включили. Представители в ръководния орган имат общините от всички райони в страната. За първи път кметовете на четирите най-големи града в страната влизат в ръководството на НСОРБ. 

Кметът на Велико Търново Даниел Панов беше преизбран за трети мандат за председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България за мандат 2023 – 2027 г. За председателското място имаше две кандидатури, тази на кмета на Община Велико Търново и на кмета на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов.

Делегатите гласуваха и за председател на Контролния съвет, за това място имаше само една кандидатура и тя е на кмета на Община Сърница Неби Бозов. 

Следва пълният списък с членове на Управителния съвет: 

Атанас Стоилов – кмет на община Аксаково

Белгин Шукри – кмет на община Исперих

Благомир Коцев – кмет на община Варна 

Васил Терзиев – кмет на Столична община

Георги Димитров – кмет на община Карнобат 

Даниел Панов – кмет на община Велико Търново

Димитър Бръчков – кмет на община Петрич

Димитър Николов – кмет на община Бургас

Добрин Добрев – кмет на община Разград

Донка Михайлова – кмет на община Троян

Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово

Ерол Мюмюн – кмет на община Кърджали

Златко Живков – кмет на община Монтана

Ивайло Симеонов – кмет на община Елин Пелин

Иво Димов – кмет на община Димитровград

Калин Каменов – кмет на община Враца

Константин Костов – кмет на община Николаево

Костадин Димитров – кмет на община Пловдив

Мадлена Бояджиева – кмет на община Тетевен

Мердин Байрям – кмет на община Върбица

Павел Михайлов – кмет на община Родопи

Радослав Ревански – кмет на община Белица 

Станислав Владимиров – кмет на община Перник

Следва пълният списък с избраните членове на Контролния съвет:

Васко Стоилков – кмет на община Сливница

Георги Георгиев – кмет на община Дългопол

Неби Бозов – кмет на община Сърница

Проф. Христо Христов – кмет на община Шумен

Стефан Тихолов – председател на Общинския съвет в Ловеч

В днешния ден от Общото събрание на НСОРБ беше представен и приет отчет на дейността за 2023г. Зам.-председателят на УС и кмет на община Троян Донка Михайлова представи Програма за дейността на сдружението за 2024г. Тя посочи част от акцентите в основните направления, към които ще се стреми НСОРБ през 2024г. Един от акцентите ще бъде реализирането на проекти с национално и европейско финансиране. Друг фокус беше поставен върху промени в законодателството, популяризиране на модели за реформа на бюджета и данъчната система.