ПП-ДБ няма да подкрепят правителство с мандат или с участие на ГЕРБ

Снимка: БТА

Всички партии в коалицията “Продължаваме Промяната – Демократична България” са взели решение, че коалицията няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ПП ГЕРБ. 

Това каза по време на пресконференция Асен Василев, съпредседател на „Продължаваме Промяната – Демократична България“. Пресконференцията се състоя в централата на ПП „Демократи за силна България“.

Кирил Петков допълни, че решението за тяхното поведение при първия мандат е взето на базата на ценности.

“Бюджетът не може по никакъв начин да бъде заложник на разговорите между политическите партии”, репликира съпредседателят на ПП заявлението на Бойко Борисов, че ГЕРБ няма да подкрепи бюджет, ако няма редовен кабинет.

“Ако с първия мандат ГЕРБ не успее да формира правителство, ние ще поемем отговорността и ще сформираме правителство”, добави Петков, като формулира приоритетите, които коалицията ще подкрепя.

Христо Иванов потвърди, че решението за поведението на коалицията при първия мандат, е обща позиция на трите партии.

Искам да благодаря на всички граждани, които ни подкрепиха, за съжаление – пак под половината гласуваха, около 40% са гласували. Над 1000 населени места са обиколили, посочи Асен Василев.

“Това, което е ясно, че не успяхме да убедим достатъчно български граждани, че европейският път на България си заслужава те да излязат и да гласуват. Това, което също така трябва да отчетем, е ,че имаме сериозни проблеми в изборния процес – пет пъти повече невалидни бюлетини”, посочи Василев.

Не можем да подкрепим правителство с кадруването на Бойко Борисов. Това каза Атанас Атанасов, председател на “Демократи за силна България” (ДСБ) и един от лидерите в коалицията “Продължаваме промяната – Демократична България”.