Скандалът във “Възраждане” се разраства. Сезирана е прокуратурата за изказвания на техен общински съветник

Николай Дренчев, снимка: БТА

Скандалът във “Възраждане” се разраства, след като независимите депутати напуснали партията сезираха главния прокурор за изказвания на общински съветник от „Възраждане”. Това съобщи независимият народен представител Николай Дренчев пред журналисти в парламента, съобщи БТА.

По думите му става въпрос за Деян Николов от „Възраждане“, който многократно в различни медийни публикации твърди, че са му предлагали милиони, за да направи някаква сглобка в Столичния общински съвет. Аз го виждам като чисто политическо говорене, с идеята „ето, аз не съм взел пари, но най-вероятно другите хора от „Възраждане” са взели пари, за да гласуват по определен начин“, каза още Дренчев.

„Става въпрос за едно много сериозно престъпление“, коментира той. 

Дренчев обясни, че вчера той и неговите колеги, които са независими народни представители, са сезирали и.ф. главен прокурор със сигнал, който му посочва тези изявления. Съответно да установи дали на Деян Николов някой му е предлагал, кой му е предлагал, срещу какво му е предлагал, предлагал ли е на други хора, посочи още той. 

Според Дренчев и.ф. главен прокурор едва ли е чакал тяхното сезиране, защото това се е дирижирало в последните седмици. „Той без съмнение е забелязал тези твърдения, най-вероятно и той, както и аз ги отдаваме на едно чисто политическо говорене, и най-вероятно няма да излезе нищо от цялата тази работа“, коментира независимия депутат. 

Депутатът каза, че оттук нататък инициативата на това разследване е в правомощията на и.ф. главен прокурор.

Дренчев коментира и своето изявление, че ако Костадин Костадинов бил на власт, щял да го вкара в Белене: “Всяко прибързано действие, особено когато е радикално, води в една неправилна плоскост. Злоупотребата с власт не е от днес. Виждате как нашата некоалиция и несглобка злоупотребява по отношение на Конституцията и връщането вчера на ветото на президента. Това е нещо, което всяка власт трябва да внимава да не ѝ се случва.”

Той е категоричен, че никой не го заплашва: “Това е чисто фундаментална закачка, която сме си разменяли. Става въпрос за въздържане от злоупотреба с власт. Знаете, всичко, което е направил Хитлер, е било законно. Всичко, което са направили комунистите, е било законно. Костадинов има замах за категорични действия. Но за да управляваш държавата, трябва последователност, системност и да пазиш хората, които са те довели дотам, докъдето си стигнал.

Припомняме, че скандалите в партията започнаха миналата седмица когато трима народни представители – Иво Русчев, Александър Арангелов и Николай Дренчев, бяха изключени от парламентарната група на „Възраждане“ след заседание на софийската организация. Повод за тези действия бе тяхната подкрепа на общинските съветници на партията, които подкрепиха избирането на Цветомир Петров за председател на Столичния общински съвет.