Срив в цената на млякото. Фермерите в шок

Снимка: BB-Team

Срив в изкупната цена на млякото се наблюдава от началото на февруари. За това алармира пред БНР Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите.

“Очаквахме този спад на цените на суровото мляко, така се случва и в Европа. Но докато там се случи постепенно, при нас стана лавинообразно. Фермерите са в шок. Цената се срина” , каза той и определи случващото се като феномен, защото в магазините цената на млякото е много висока, а изкупната – много ниска.

При големите ферми от 15 февруари изкупната цена на млякото е 1.05 лева, а при малките има и сигнали за 80 ст. Себестойността на литър мляко варира от 1.34-1.52 стотинки, тоест 30 стотинки е загубата, обясни Михайлов в предаването “Преди всички”.

“Има вече ферми, на които е отказано да се изкупува млякото“, алармира Михайлов.

“Вчера втори наш фермер се принуди да си излива млякото.”

Изливането на млякото обаче е незаконно, затова възниква проблемът кой ще плаща, ако трябва да бъде законно, коментира Михаил Михайлов.

Млякото не може и да се дари на различни институции, защото това пък го забранява друг закон, посочи друг парадокс той.

По думите му последните изследвания показват, че загубата на една крава на година ще бъде от 400 до 800 лева, дори до 1000 лева при някои ферми.

Сред държавите членки сме на опашката по изкупна цена на млякото – трети отзад напред, уточни той.

“Печалбата остава в някого. В мътна вода се лови риба”, смята Михаил Михайлов.

В някои държави вече слагат минимум на изкупните цени, подчерта той и даде примери с Франция и Унгария. “За да може фермерът да си върже нещата и да се замрази тоя галоп на цените”.

Защо мандрите отказват да изкупуват българско мляко?

Причината е, че се купуват се големи количества вносни млека. Последната версия е, че се купува на 84 стотинки – от Полша, Унгария, Румъния, изтъкна Михайлов.

“Не можем да спрем вноса. Въпросът е в качеството.”

Михайлов прогнозира фалити на ферми.

Нашите фермери са на ръба. Млечното производство е най-тежкото в земеделието. Гласят се доста хора да преминат към фалити.”

Михайлов съобщи още, че от Съюза на говедовъдите ще подготвят едно писмо “за подпомагане на реализацията при изливане на млякото” и друго – “при евентуален фалит стопанинът да получи достойна цена за животното, което ще занесе в кланицата”.