Тежки боеве в Харковска област на Украйна

Снимка: AP/БТА/Пресслужба на руското Министерство на отбраната

Тежки боеве се водят в Харковска област. Въоръжените сили на Украйна са в сложна ситуация, но се справят добре и могат да удържат фронта. Това заяви днес техният главнокомандващ генерал Олександър Сирски, цитиран от Ройтерс.

“Опитите на руските нашественици да пробият нашата отбрана бяха осуетени”, написа той в приложението “Телеграм”. “Ситуацията е сложна, но силите на Украйна правят всичко възможно да удържат отбранителните линии и позиции и нанасят поражения на врага”, добави той.

Русия предприе ново нападение от своята територия срещу североизточната украинска област, заплашвайки да открие нов фронт в продължаващата 27 месеца война. Вчера Москва каза, че е превзела 5 села, а Киев заявява, че отблъсква нападенията и се бори за контрола върху тези селища.

Междувременно украинска атака с дрон предизвика тази нощ пожар в рафинерия в южния руски град Волгоград, заяви губернаторът на Волгоградска област Андрей Бочаров, цитиран от Франс прес.

“В нощта на 12 май силите за противовъздушна отбрана и електронна борба отблъснаха атака с дрон срещу територия във Волгоградска област”, се казва в изявление на Бочаров в комуникационното приложение “Телеграм”.

“Вследствие на падането на дрон и на взрив избухна пожар в петролната рафинерия във Волгоград”, каза още губернаторът.

Руският представител уточни, че пожарът е бил потушен и че няма пострадали.

Руското министерство на отбраната заяви в сутрешния си доклад, че руските сили са прехванали общо осем украински дрона тази нощ, от които един “над територията на Волгоградска област”.

Руските въоръжени сили не съобщиха повече подробности за сваления над Волгоградска област дрон и за последиците от падането му.

Рафинерията във Волгоград, която е собственост на гиганта “Лукойл”, посочва в уебсайта си, че е “най-големият производител на петролни продукти в Южния федерален окръг” на Русия, към който спадат осем региона в Югозападна Русия.

Рафинерията вече стана мишена на украинска атака с дрон в началото на февруари. При тогавашното нападение също нямаше пострадали.

Украйна, която се бори вече повече от две години с руските сили, нахлули на нейна територия, от началото на годината зачести с ударите по руски военни и енергийни обекти, които понякога се намират доста далеч от руско-украинската граница, отбелязва Франс прес.

Киев казва, че действа в отговор на ударите на руските сили по цивилни обекти, включително по обекти на украинската енергийна инфраструктура.