Увеличават пенсиите с 12,5% от 1 октомври тази година

Служебното правителство внася в Народното събрание предложение за актуализация на бюджета. Целта е да се осигурят средства за индексиране на пенсиите на възрастните хора. Това съобщи служебният министър на труда и социална политика Гълъб Донев в предаването „Лице в лице” на БТВ.

Съгласно това предложение всички пенсионери в България, 2 080 000 души, ще получат увеличение на пенсията си средно с 12,5%, като средната пенсия ще нарасне с 64 лева. Минималната пенсия нараства от 300 на 340 лева, а таванът на максималната пенсия ще бъде 1 500 лева. Социалната пенсия за старост става 170 лева. Всички изменения в пенсиите влизат в сила от 1 октомври тази година. По този начин 50-те лева, които получаваха пенсионерите се включват в пенсията, като някои ще получат и по-голяма сума. 133 млн. лева на месец е необходимия бюджет за увеличение на пенсиите.

Министърът обясни, че нарастването при ниските пенсии ще бъде малко по-голямо от останалите. Минималната пенсия ще нарасне с 13,3%. Всички пенсионери, които са с изчислена пенсия под новия минимален размер от 340 лева ще получат определената минимална пенсия. Гълъб Донев посочи, че според предложението на служебното правителство, по-добре ще се отчита осигурителния принос на всички лица. Този принос зависи от годините трудов стаж и от осигурителния доход, върху който са внасяни осигурителни вноски в ДОО. С тази цел се променя осигурителния коефициент за всяка година работа от 1,2 на 1,35. С тази мярка се цели да се стимулират и младите хора да се осигуряват на минималните доходи и да бъдат по-дълго на пазара на труда, с което един ден ще имат по-адекватни пенсии.

„Нашата цел е да подпомогнем не само настоящите, но и бъдещите пенсионери. С този коефициент 1,35 ще бъдат преизчислени всички съществуващи пенсии и с него ще се изчисляват новите пенсии отпуснати след 1 октомври. Това нарастване на пенсиите ще важи и занапред. Целта ни е повече пенсионери да излязат от линията на бедност”, заяви министърът.

В отговор на въпрос той каза, че около 940 000 пенсионери ще останат под линията на бедност, която е 369 лева. За тях правителството предвижда помощ по линията на социалното подпомагане. Всички пенсионери над 65 години, които получават пенсии под линията на бедност и нямат други доходи, ще получават парично подпомагане всеки месец от социалните фондове. За следващата година линията на бедност става 413 лева и няма да има пенсионер, който да получава по-ниска пенсия и социално подпомагане под нея.

Министърът обясни, че остават и енергийните помощи, като те също се увеличават с 5,6% за да се отчете нарасналата цена на електроенергията.

В Народното събрание са внесени също и два законопроекта за актуализиране на пенсиите от БСП и от „Изправи се! Ние идваме”.